Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 16 noiembrie 2021. Sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi

Calendar ortodox 16 noiembrie 2021. Sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi

Andreea Boghici
4 minute de citit Publicat la 06:00 16 Noi 2021 Modificat la 06:00 16 Noi 2021

Calendar ortodox 16 noiembrie 2021. Sărbătoare cu dezlegare la ulei şi vin, astăzi de Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei. 

Pe 16 noiembrie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte unul dintre cei doisprezece ucenici aleşi de Hristos.

Înainte de a ajunge Apostol, Evanghelistul Matei a fost vameş cu numele Levi. Acesta fiind fiul lui Alfeu, originar din Capernaum. Adept Tradiţiei, Eusebiu şi Sfântul Epifanie afirmă că Matei a scris Evanghelia în două limbi, în armanică şi greacă. Romanul din Martirologiu afirmă că Sfântul Matei a murit în Etiopia, fiind ars pe un rug de păgâni.

Din textele apocifrice, aflăm că trecerea sa la cele veşnice a provocat o moarte suferită de martir, în Port.

Pe 16 noiembrie, de sărbătoarea Sfântul Apostul şi Evanghelist Matei, se spune că fetele obişnuiau să meargă la fântâna din mijlocul satului. Tradiţia mai spune că, dacă atunci cocoşii cântau, acestea aprindeau o lumânare şi o puneau pe marginea fântânii. Tot potrivit tradiţiei, dacă fetele cuminţi, primeau în vis chipul viitorului soţ. 

O altă tradiţie mai spune că, pe 16 noiembrie, de sărbătoare Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, dacă femeile erau gospodine în acea zi şi dacă lucrau până la amiază, atunci acestea aveau spor în casă, în anul ce vine. 

Calendar ortodox 16 noiembrie 2021. Sărbătoare în calendar ortodox de Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei

După ce a primit puterea Sfântului Duh, în ziua Cincizecimii, şi s-a înţelepţit cu cele dumnezeieşti, atunci a scris Evanghelia sa pe limba evreiască; după opt ani de la înălţarea lui Hristos, a trimis Evanghelia la evreii cei nou luminaţi.

Şi după ce a învăţat pe parţi şi pe mideni şi le-a aşezat lor biserici, şi multe minuni a făcut, în urmă şi-a luat sfârşitul prin foc prin cei necredincioşi. Iar când era încă în viaţă, acest dumnezeiesc apostol, ceilalţi împreună ucenici şi apostoli înconjurau fiecare locul şi cetatea, ce-i cădea la sorţi, propovăduind Evanghelia lui Hristos.

Iar acesta la parţi aflându-se, s-a suit singur într-un munte şi a zăbovit acolo, având o singură haină şi fără de acoperământ. După ce a trecut o vreme, i s-a arătat lui Dumnezeu ca un prunc, Cel ce a zidit din pământ pe om, şi, întinzându-Şi dreapta Sa, a dat apostolului un toiag şi i-a zis: "Ia aceasta şi, pogorându-te din munte şi mergând la cetatea Mirmina, sădeşte toiagul acesta înaintea uşii bisericii de acolo, unde făcând rădăcini şi înălţându-se din mâna Mea cea dreaptă, se va face copac mult-roditor; şi din vârful crengilor sale se va pogorî mursa de miere, iar din rădăcina sa va ieşi izvor de apă, cu care spălându-se oamenii cetăţii, cei cu mintea de fiară, şi din mursa copacului împărtăşindu-se, li se vor îndulci simţirile şi vor înceta a mai face fărădelegi.

Atunci Matei, primind cu cucernicie toiagul cel dat de Domnul, s-a pogorât din munte şi s-a dus la Mirmina. Iar femeia împăratului parţilor, Fulvana cu numele, având demon viclean, a întâmpinat pe apostol împreună fiind ea cu fiul şi cu fiica-sa, care şi aceştia erau ţinuţi de duhuri necurate. Şi toţi, cu glasuri aspre şi cu săltări sălbatice, strigau în preajma apostolului, zicând: "Cine te-a silit ca să vii aicea şi la locurile noastre? Sau cine este Cel ce ţi-a dat ţie toiagul acesta spre pierzarea noastră?" Atunci apostolul lui Hristos cu glas liniştit a certat duhurile cele necurate, iar pe cei ce pătimeau şi se aflau în zbuciumări i-a vindecat şi i-a făcut pe ei să urmeze lui cu bună rânduială şi cu minte.

Iar episcopul cetăţii aceleia, Platon cu numele, aflând de venirea sfântului, a ieşit afară împreună cu clerul şi l-a întâmpinat, şi amândoi împreună au intrat în cetate înaintea tuturor. Atunci apostolul, înfigând toiagul în pământ, a slăvit pe Dumnezeu, Cel ce i s-a arătat lui ca un prunc şi i-a poruncit să facă aceasta. Şi, o, minune!, îndată toiagul cel uscat a prins rădăcină şi a făcut crengi şi roadă a dat, care pica mursa de miere, precum a zis Domnul.

Lângă rădăcina copacului s-a făcut o fântână, ce izvora apă prea curată şi prea dulce, încât toţi cei ce treceau pe acolo s-au spăimântat de această minune. Şi fiindcă vestea aceasta s-a împrăştiat în toate părţile cetăţii, alergau împreună mulţimile ca să vadă minunea. Cei care gustau din dulceaţa copacului şi se spălau cu apa din izvor lepădau îndată toată nebunia şi cruzimea cea sălbatică din sufletul lor, pe care o aveau cu înşelăciune din pricina închinării la idoli.

Dar multe pătimind de la împărat, apostolul Domnului prin foc şi-a primit sfârşitul. În urmă însă, a făcut pe împăratul să se întoarcă la credinţa lui Hristos prin minunea ce au făcut moaştele lui. Împăratul, botezându-se, a luat numele Matei şi a zdrobit idolii, a înduplecat pe supuşii săi şi au crezut toţi în Hristos. Apoi şi episcop făcându-se, a lăsat după moarte episcopia fiului său, după aşezământul ce prin vedenie i-a făcut lui dumnezeiescul apostol.

Rugăciune făcătoare de minuni de Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei

"O, mărite Sfinte Apostol Matei, în Evanghelia ta îl prezinti pe Iisus ca pe mult-aşteptatul Mesia care a împlinit profeţia Vechiului Legământ şi ca noul Făcător de Lege care a fondat Biserica Noului Legământ.

Obţine pentru noi harul de a-l vedea pe Iisus trăind în Biserica sa şi de a-i urma învăţăturile în viaţa noastră pământeană, spre a trăi împreună cu El pentru veşnicie în rai. Amin".

Etichete: calendar ortodox
Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole