Ei apelează la aşa-zisul calendar din ceapă, o invenţie care s-a transmis din generaţie în generaţie.
Pentru ca obiceiul să nu se piardă, fetele din sat încearcă să înveţe tainele calendarului.
Se taie ceapa în două, se scoate mijlocul şi, apoi, foaie cu foaie,
Citeşte şi: Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza meteo. Vreme atipică, în ianuarie 2023
Tanti Mariana Feier a învăţat obiceiul calendarului de ceapă încă de la vârsta de 18 ani, de la bunica ei.
Ea încearcă acum să transmită mai departe tainele celei mai vechi prognoze meteorologice de pe plaiurile româneşti.
Cojile de ceapă sunt "botezate" cu numele unei luni din anul viitor şi umplute cu sare. Apoi se pun pe un ştergar nou, pe masă, sau la fereastră, iar tradiţia spune că vremea poate fi aflată în funcţie de cum se înmoaie ceapa.
Cojile în care sarea s-a topit anunţă că luna respectivă va fi una ploioasă. Dacă foaia de ceapă rămâne aproape uscată este semn că acea lună va fi secetoasă.
Potrivit calendarului de ceapă realizat de Mariana Feier, vom avea din ce în ce mai puţină zăpadă.
Localnicii află de fiecare dată, înaintea meteorologilor, cum va fi vremea în anul ce vine, inclusiv care va fi cea mai secetoasă lună, dar şi cea mai ploioasă.
Se alege o ceapă mare care se taie în două jumătăţi, dinspre exterior spre interior, se iau consecutiv 12 foi şi se aşează pe o bucată de lemn.
Prima foaie este tăiat cu un cuţit - este "numită" luna ianuarie, aşa încât să se ştie de unde începe numărătoarea lunilor anului.
În continuare, se aşează celelalte foi. Peste fiecare foaie de ceapă se pune sare. Până în dimineaţa următoare, foile de ceapă sunt gata şi aşa se ştie pentru fiecare lună a anului cum va fi vremea în 2023, în funcţie de cât de mult se înmoaie foaia.