"Este deosebit de îngrijorător ce se întâmplă și nici România nu stă prea bine la acest capitol. Detaliem acest subiect alături de medicul Anca Hâncu.
Într-adevăr, gras și frumos nu mai este la modă. De ce? Pentru că obezitatea nu este un semn de prosperitate, așa cum poate crede multă lume. Este, de fapt, o afecțiune cronică, o boală, care este multifactorială, progresivă, recidivantă. Este o afecțiune tratabilă, însă care are consecințe metabolice. Aici deja discutăm despre prediabet, diabet zaharat, sindrom metabolic.
Şi nu în ultimul rând consecințe psiho-sociale, câteodată chiar invalidante, stigmatizante pentru persoana cu obezitate. Tocmai a apărut Atlasul Mondial de Obezitate, care este scos anual de către Federația Mondială a Obezității, iar pentru România datele sunt îngrijorătoare. Până în anul 2035, vor fi în jur de 35% persoane cu obezitate în România. Pe de altă parte, în acest moment există cam 20% persoane cu obezitate în România, ne spun studiile.
Există un calcul simplu pe care putem să-l facem. Există o măsurătoare simplă. Este greutatea împărțită la înălțime, la pătrat. Și acest parametru, dacă este între 18,5 și 24,9 înseamnă că suntem bine. Ce este peste, înseamnă suprapondere. Deci înseamnă că undeva trebuie să ne mai limităm cât și cum și când mâncăm. ", a spus medicul Anca Hâncu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.
Câte calorii au cele mai populare gustări nesănătoase
- Croissant ciocolată - 425 de calorii
- Fursecuri - 100 gr - 500 calorii
- Chipsuri cartofi - 100 gr - 500 calorii
- 3 biscuiți ciocolată - 160 calorii
- Pateu brânză/merdenea - 500 calorii
Cauzele obezităţii
- Alimentație hipercalorică
- Predispoziția genetică
- Tulburări de alimentație
- Factori psihologici
- Afecțiunile medicale
- Unele medicamente
- Sedentarismul
- somnul insuficient
- sindromul ovarului polichistic
- hipotiroidism
Peste 30, vorbim de obezitatea severă sau obezitatea morbidă, care este un diagnostic înspăimântător prin complicațiile pe care le aduce.
Există şi câteva cauze mai puţin știute ale obezității. În primul rând, acest dezechilibru care duce la acumularea de calorii, deci dezechilibru caloric. Există și obezitate monogenică, adică gene speciale care determină într-o familie întreagă acea obezitate monogenică.
Ca urmare a complexității acestei boli, este important să fie tratată de medic. Persoanele care suferă de obezitate, să facă o vizită la medic, începând cu medicul de familie, după aceea să caute medici nutriționiști şi să încerce să-și rezolve această problemă.
În ceea ce priveşte caloriile negative, de exemplu, castravetele necesită din partea corpului un efort mai mare pentru a fi digerat decât caloriile pentru pe care ni le aduce în așa fel încât ar crea un deficit caloric.
Este explicabil pentru că în acest caz, castravetele, are foarte puține calorii, multă apă, multe fibre și atunci efortu corpului este mai mare și în categoria alimentelor pe care le recomandăm pentru a avea un deficit calorică.
La persoanele cu obezitate, ca urmare a acumulării țesutului adipos, s-ar putea să fie limitată și activitatea fizică pentru că au diverse probleme articulare și atunci va fi foarte important să reușim să restricționăm alimentația. În acest sens, legumele vegetale sunt foarte utile pentru că au foarte multe fibre.
Persoanele cu obezitate pot să adere în timp la un regim alimentar cât de cât echilibrat, pentru că echilibrul şi diversitatea sunt principiile de bază pe care construim un regim alimentar sănătos și corect. Și vreau să să promovez încă o dată ideea de stil de viață, de stil de viață pe termen lung și nu diete pe două luni în care nu mâncăm, scădem, după care revenim la platourile exact.
În momentul în care este un proces de scădere în greutate pe termen lung sunt persoane care trebuie să scadă în greutate 20-25kg. Acest proces înseamnă de cele mai multe ori o scădere, după care ne menținem. Așa este fiziologic și așa este bine să fie făcut acest proces. În momentul în care apare menținerea, este important să creștem activitatea fizică și poate să mai scădem din aportul caloric.
Undeva se strecoară niște calorii în plus la care trebuie să fim atenți, poate o cantitate mai mare de cereale de pâine. Aici s-ar putea să fie nevoie să fie redus uleiul. Atenție, o linguriță de ulei la o salată.
Puteți cere sfatul unui medic nutriționist pentru a avea o abordare medicală și a înțelege mai bine cum trebuie să procedăm.
Tabel calorii
- vită: 407 calorii /164 gr
- pui: 731 calorii / 334 gr
- pulpă de pui: 346 calorii /199 gr
- piept de curcan: 93 de calorii /1 porție 86 gr
- mușchi de porc: 122 calorii / 1 porție 86 gr
- somon: 367 calorii /178 gr
- lapte degresat: 86 calorii / 240 ml
- iaurt simplu fără grăsime: 137 calorii / 245 gr
- brânză cottage cu puține grăsimi: 82 calorii /114 gr
- ouă: 72 calorii/1 ou mare
Plan alimentar corect
- Legume, fructe, cereale integrale
- peste 55% din caloriile consumate -> carbohidrați complecși (orez brun, pâine cereale integrale)
- limitarea consumul de carbohidrați simpli (zahăr, dulciuri)
- consum de alimente cu densitate calorică redusă (carne slabă, pește, fasole)
Obezitatea infantilă ar putea creşte de peste două ori în comparaţie cu nivelurile din 2020, la 208 de milioane de băieţi şi 175 de milioane de fete până în 2035. Costul pentru societate este semnificativ ca urmare a problemelor de sănătate asociate cu obezitatea: peste 4 trilioane de dolari anual până în 2035, echivalentul a 3% din PIB-ul global.