Antena 3 CNN Actualitate Calcul pensie 2020. Așa calculezi câţi bani vei primi când vei ieşi la pensie

Calcul pensie 2020. Așa calculezi câţi bani vei primi când vei ieşi la pensie

Gabriel Dano
1 minut de citit Publicat la 07:00 25 Iun 2020 Modificat la 07:00 25 Iun 2020

Calcul pensie 2020. Ce înseamnă punct de referință

Punctul de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie, care este acum de 1.100 lei, și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, adică 25.  

Tot până în 2021, ar urma să crească inclusiv valoarea punctului de pensie, după cum urmează:

- 1.775 de lei până la 1 septembrie 2020,

- 1.875 de lei până la 1 septembrie 2021.

Începând din 2022, valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut realizat, arată Avocatnet.

Calcul pensie 2020. Formula de calcul

"Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv", se arată în noua lege.

Calcul pensie 2020.  Pensie anticipată

De la 1 septembrie 2021, va exista numai un singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum sunt două tipuri. Mai exact, dacă acum avem pensia anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensia anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), în viitor vom avea numai pensia anticipată (cu penalizare de cuantum).

Pensia anticipată urmrează a se va acorda cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare și va putea fi solicitată de persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (...) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (...)”, potrivit prevederilor noii legi.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole