Studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Konkuk din Coreea de Sud a demonstrat că petrecerea timpului cu câinii are efecte benefice semnificative asupra stării mentale a oamenilor. Contribuie la relaxare și la îmbunătățirea concentrării.
30 de adulți au interacționat cu un pudel pe nume Aro timp de 3 minute. Interacțiunea a cuprins întâlnirea, plimbarea, joaca, hrănirea, îmbrățișarea, masajul și fotografierea.
Activitatea lor cerebrală a fost monitorizată cu ajutorul unor căști cu electrozi.
Plimbarea câinelui induce o stare de relaxare, pieptănarea blănii câinelui îmbunătățește concentrarea
Cercetătorii i-au întrebat pe oameni cum s-au simțit după fiecare activitate cu Aro și toți au raportat că s-au simțit mai puțin stresați și deprimați.
"Acest studiu a demonstrat că anumite activități specifice cu câinii ar putea activa o relaxare mai puternică, stabilitatea emoțională, atenția, concentrarea și creativitatea prin facilitarea creșterii activității cerebrale", au scris autorii studiului publicat în Plos One, citați de New York Post.
Practic, plimbarea câinelui a indus o stare de relaxare. Pieptănarea blănii câinelui a îmbunătățit concentrarea, iar joaca cu câinele a produs ambele efecte: relaxare și o mai bună concentrare. Îmbrățișarea și hrănirea câinelui au îmbunătățit starea de spirit.
Acesta nu este primul studiu care arată că petrecerea timpului cu câinii este benefică pentru sănătatea mentală a oamenilor.
Un studiu din 2022 publicat în International Journal of Psychophysiology a constatat că petrecerea a doar 20 de minute alături de un animal poate reduce cortizolul, hormonul stresului, și crește oxitocina, hormonul asociat cu dragostea și stabilirea de legături.
Un alt studiu a constatat că proprietarii de câini de peste 45 de ani au cu 40 % mai puține șanse de a face demență.