Un căţel pe care stăpâna lui l-a lăsat încuiat în maşină, pe caniculă şi cu geamurile autoturismului ridicate, a fost salvat de poliţiştii din Reşiţa după ce o persoană care a observat ce se întâmplă a sesizat autorităţile, a informat joi Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Caraş-Severin, potrivit Agerpres.
Poliţiştii au intervenit imediat şi au reuşit să scoată la timp animalul din interiorul maşinii, căţelul fiind vizibil într-o stare avansată de deshidratare, având în vedere temperatura ridicată din habitaclul autoturismului.
"În cel mai scurt timp, căţelul a fost dus la un cabinet veterinar, unde a primit îngrijiri de specialitate, iar acum este bine. Proprietara animalului a fost identificată ulterior de poliţişti şi sancţionată contravenţional", precizează sursa citată.
Întrucât condiţiile meteo prevăd şi pentru perioada următoare temperaturi foarte ridicate, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor le reamintesc deţinătorilor de animale că au obligaţia de a respecta anumite măsuri ce ţin, între altele, de asigurarea unor spaţii răcoroase şi apă curată, limitarea plimbărilor la orele de vârf şi pe asfalt, deoarece acesta se încinge de la soare şi poate cauza arsuri la membre.
De asemenea, animalele nu pot fi lăsate nesupravegheate în maşină, nici măcar cu geamurile întredeschise şi pentru perioade scurte de timp, deoarece temperatura din interior creşte foarte mult în câteva minute şi există riscul deshidratării.
Canicula, pericol major pentru sănătatea animalelor de companie. Cum le putem proteja
România se află sub Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat. Nu doar oamenii sunt afectați de caniculă, ci și necuvântătoarele.
Hilde Tudora, șef birou Protecția Animalelor - Consiliul Județean Ilfov, a explicat, în direct la Antena 3 CNN cum ne putem proteja animalele de companie de temperaturile extreme.
„Într-adevăr, în această perioadă, trebuie să avem foarte multă grijă.
Câteva sfaturi esențiale: dacă avem un câine, acasă, spre exemplu, este important să-l plimbăm dimineața devreme și seara târziu, să evităm să ieșim cu el afară la prânz, la orele după-amiezii. De asemenea, să evităm să-l plimbăm pe asfalt, pe porțiunil betonate. Să mergem cu el în parc, în iarbă. Tot timpul să avem la noi o sticlă cu apă, să avem un bol pentru apă.
Extrem de important este să evităm să ne tundem câinii în această perioadă, pentru că blana îi protejează de razele puternice ale soarelui, îi protejează de arsurile solare”, a precizat Hilde Tudora, șef birou Protecția Animalelor - Consiliul Județean Ilfov.
În momentul în care decidem să plecăm de acasă cu cățelul nostru, să nu-l lăsăm în mașină în această perioadă. Este foarte important! S-a schimbat și legea, între timp, iar dacă vedem un astfel de caz putem să sunăm la 112. Poliția are dreptul acum să spargă o mașină și să ia câinele de acolo pentru a-l salva. Au fost cazuri mortale, când oamenii și-au lăsat câinii în mașină pe astfel de temperaturi caniculare și câinii au murit.
Este important să fim foarte atenți, să ne îndreptăm atenția nu numai către animalele noastre de acasă, dar și către restul animalelor, să spun, mai puțin norocoase", a spus Hilde Tudora, șef birou Protecția Animalelor - Consiliul Județean Ilfov.