Antena 3 CNN Actualitate Mai multe cafenelele din România au impus reguli stricte în weekend pentru clienţii care vin cu laptopul la ei

Mai multe cafenelele din România au impus reguli stricte în weekend pentru clienţii care vin cu laptopul la ei

Mai multe cafenele din ţară au început să le interzică clienților folosirea laptopului în timpul weekend-ului.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Mai multe cafenele din București și din Cluj au început să le interzică clienților folosirea laptopului în timpul weekend-ului. Motivul principal ar fi că uneori oamenii sunt atât de focusați pe muncă, încât uită să mai și comande o băutură din când în când.

Așadar, petrec ore în șir la masă cu o singură cafea în față. De când au apărut tot mai mulți nomazi digitali, cafenele din Europa au pus reguli stricte față de utilizarea laptopului. În unele locuri, wifi-ul este oprit, iar în altele se percepe o taxă pentru cei care vor să stea la laptop în cafenea.

De exemplu într-o cafenea din București, clienții nu au voie să folosească laptop-ul în timpul weekend-ului. Regula a venit după ce în pandemie tot mai mulți oameni au început să lucreze de acasă și își mutau biroul în cafenea pentru câteva ore.

Reguli stricte pentru nomazii digitali în cafenelele din Bucureşti

"Nu este un mediu propice de lucru în weekend pentru că avem oaspeți copii, este multă gălăgie, e agitație și nu ar fi corect nici pentru oaspeții care vin să se relaxeze ca cineva lângă ei să lucreze și să zică de muzica mai încet. Și până la urmă suntem o cafenea și noi trăim de pe consumația pe care o fac oaspeții noștri", spune Simona Croitoru, proprietar cafenea. 

Deși politica internă funcționează de un an în continuare sunt și unii oameni care văd regula ca o îngrădire de drepturi.

"Mie mi s-ar părea ok să pot folosi laptopul. E treaba mea acuma când îl folosesc în weekend, că în timpul săptămânii, n-aș vrea să fiu îngrădit. De obicei vin la cafenele oameni care am văzut că vor să muncească și nu e chiar mediul cel mai bun. Mai bine s-ar concentra poate acasă, dar fiecare lucrează unde vrea", spune clientul unei cafenele.

România, una din cele mai bune destinații pentru cei care lucrează de acasă

Interzicerea laptop-urilor în cafenele se aplică în mai multe localuri din Capitală și din Cluj-Napoca, însă trendul este unul european. În Spania, de exemplu, sunt reguli și mai stricte. În unele cafenele din Valencia, Santiago și Barcelona, wifi-ul a fost oprit pentru a-i descuraja pe oameni să vină cu laptopul.

Restricții pentru nomazii digitali sunt și în orașe precum Paris, Berlin, Lisabona și Brighton. Acolo, în unele cafenele, fie este interzis complet utilizarea unui laptop, fie cei care vor totuși să lucreze la laptop vor plăti o taxă pentru fiecare oră petrecută în fața unui calculator, în loc să-și savureze o cafea.

În ultimii ani, tot mai mulți nomazi digitali au venit în țara noastră. România este a treia cea mai bună destinație pentru oamenii care lucrează de acasă, după Spania și Argentina, potrivit unui studiu realizat de digital nomad.

Asta datorită vitezei internetului, dar și a costului mic al vieții în comparație cu alte țări.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion