Antena 3 CNN Actualitate "Cafeaua preparată aşa devine nocivă, creşte colesterolul și trigliceridele” | Avertismentul unui medic nutriţionist

"Cafeaua preparată aşa devine nocivă, creşte colesterolul și trigliceridele” | Avertismentul unui medic nutriţionist

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 14:10 22 Oct 2022 Modificat la 14:10 22 Oct 2022

Potrivit medicului Alina Lăcătuș, specialist în nefrologie, cafeaua are în compoziția sa substanțe care devin active în funcție de modul de preparare.

Astfel în loc de un elixir pentru sănătate, cafeaua poate deveni nocivă. Iată cum.

”Deși, cafeaua nu conține colesterol, are în compoziția ei niște substanțe uleioase numite diterpene (cafestol şi kahweol) care cresc LDL-colesterolul, colesterolul total şi trigliceridele. Studiile au arătat ca fiecare 10 mg de diterpene cresc colesterolul seric cu 0.13 mmol/L, ceea ce nu este de neglijat, mai ales pentru cineva care are lipidele serice deja crescute,” spune dr. Alina Lăcătuș.

Care este cea mai nocivă cafea

În acest context medicul a prezentat care tipuri de cafele pot deveni nocive cantitate de diterpene se eliberează din cafea în funcție de modul de preparare.

"Studiile au arătat ca fiecare 10 mg de diterpene cresc colesterolul seric cu 0.13 mmol/L, ceea ce nu este de neglijat, mai ales pentru cineva care are lipidele serice deja crescute.

Modul de preparare al cafelei influențează cantitatea de diterpene eliberarate, tipul cafelei (arabica sau robusta) nefiind important. Hârtia de filtru, folosită la cafetiere clasice sau la percolator, retine aceste uleiuri, motiv pentru care consumul de cafea filtrata ne protejează de acest risc.

În imaginea alăturată se poate vedea ce cantitate de diterpene se eliberează din cafea în funcție de modul de preparare şi cu cât poate creste nivelul seric al colesterolului la un consum de 5 cești de cafea/zi (o ceașca inseminând aprox. 150 ml).

Cafeaua turceasca pare să fie cea mai nocivă, urmată de cafeaua făcută la cafetiera cu presă, apoi cea fiartă la ibric. La polul opus este cafeaua obținută la cafetieră cu filtru, percolator sau preparata instant, la care creșterea colesterolului este nesemnificativă", scrie medicul Alina Lăcătuș, pe pagina sa de Facebook. 

Nu mai arunca zațul de la cafea. Iată 4 rețete practice de aplicat acasă

  • Rețeta pentru mască facială exfoliantă cu cafea

Amestecă o linguriță de zaț de cafea, fin măcinat, cu o lingură de iaurt grecesc sau orice alt tip de iaurt care conține minim 2% grăsime.

Masează tenul proaspăt spălat cu această mască și las-o să acționeze timp de 10 minute, după care clătește pielea cu apă călduță din abundență și aplică o cremă hidratantă la final. Poți repeta această mască o dată pe săptămână. 

  • Rețetă de scrub cu cafea pentru celulită și vergeturi

Amestecă zațul de cafea cu un albuș de ou, apoi aplică-l  pe părțile afectate de celulită și vergeturi. Înfășoară zona cu folie de plastic şi lasă să acționeze aproximativ o oră, după care intră la duş, recomandă specialiştii de la doc.ro.

  • Reteţă de scrub pentru buze cu cafea

În timpul sezonului rece, când buzele, fiind expuse frigului, se usucă mai repede, le poți hidrata, combinând o lingură de cafea măcinată foarte fin, cu o lingură de miere şi una de ulei de cocos. Masează buzele ușor cu acest amestec câteva minute apoi clătește cu apă.

  • Tratament pentru cearcăne și pungi cu cafea

Pielea din jurul ochilor este delicată și necesită îngrijire maximă. Puterea antiinflamatoare a cofeinei ajută la diminuarea inflamației sub ochi, umflarea și roșeața, făcând din cafea un ingredient cheie pentru produsele de îngrijire a ochilor.

Rețetă: Pune o linguriță de zaț de cafea într-un șervețel de hârtie şi aplică-l în zonele unde ai cearcăne sau chiar pe ochii inflamați. Lasă zațul să acționeze timp de 10-15 minute.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole