Antena 3 CNN Life Sănătate E benefică sau nu cafeaua pentru sănătate? Ce arată un studiu făcut pe aproape 200.000 de persoane

E benefică sau nu cafeaua pentru sănătate? Ce arată un studiu făcut pe aproape 200.000 de persoane

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 22:00 02 Iun 2022 Modificat la 08:03 03 Iun 2022

Aproximativ 98 de milioane de cești de cafea se beau zilnic în Marea Britanie, arată Asociația Britanică de Cafea, iar Asociația Națională a Cafelei spune că în SUA, cifra este de aproximativ 517 milioane de cești.

Studiile anterioare au sugerat că băutura poate fi benefică pentru sănătate, consumul de cafea fiind asociat cu un risc mai scăzut de afecțiuni, printre care boli hepatice cronice și chiar demență.

Acum, cercetătorii din China au descoperit că oamenii care consumau o cantitate moderată de cafea în fiecare zi, indiferent dacă este îndulcit cu zahăr sau nu, au un risc mai mic de deces pe o perioadă de șapte ani decât cei care nu au consumat.

Rezultate similare au fost găsite pentru cafeaua instant, cea măcinată și cea decofeinizată, potrivit theguardian.com.

Studiul prezent, publicat în Annals of Internal Medicine, se bazează pe date obținute de la peste 171.000 de persoane din Marea Britanie, referitoare la stilul de viață, inclusiv obiceiul de a bea cafea.

După ce a luat în considerare factori precum vârsta, sexul, etnia, nivelul educațional, consumul de tutun, activitatea fizică, indicele de masă corporală și alimentația, echipa a constatat că, în comparație cu cei care nu au băut bere, persoanele care au consumat cafea neîndulcită au avut cel mai mic risc de deces.

Un risc cu de deces cu aproape 30% mai redus a fost constatat în cazul celor care beau între 2 și 4 cești de cafea pe zi. Tendința a fost mai puțin clară pentru persoanele care au folosit îndulcitori artificiali.

”Le-aș recomanda oamenilor să consume cafea sau ceai, de preferință fără zahăr, și să încerce să facă toate celelalte lucruri despre care știm că ne mențin sănătoși – să ne mișcăm mai mult și să dormim mai bine”, a recomandat Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow.

Fructul de 60 de bani care te trezește mai repede decât cafeaua. Dan Vodnar: ”E o adevărată sursă de energie”

Un fruct gustos, ieftin și la îndemâna oricui poate fi alternativa sănătoasă la o ceașcă de cafea, mai ales atunci când ora nu ne mai permite să consumăm cafeină.

"Un măr oferă mai multă energie decât o cafea. Băutorii de cafea s-ar putea să conteste această afirmație, însă ea este adevărată. Consumul unui măr este o opțiune pentru a vă reîmprospăta energia.

Merele au un conținut ridicat de carbohidrați, fibre, vitamina C și minerale, motiv pentru care sunt o adevărată sursă de energie”, spune cercetătorul Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, și prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj.

Etichete: cafea
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole