Antena 3 CNN Externe Ca să-l sperie pe Kim Jong Un, Coreea de Sud și-a scos la paradă racheta „monstru” care distruge tot, inclusiv buncărele subterane

Ca să-l sperie pe Kim Jong Un, Coreea de Sud și-a scos la paradă racheta „monstru” care distruge tot, inclusiv buncărele subterane

de Daniela Chihaia    |   

Coreea de Sud și-a scos la parada de Ziua Forțelor Armate, care a fost marți, cea mai puternică rachetă a sa, supranumită „monstrul”, aparent pentru a-l aventiza pe liderul de la Nord, Kim Jong Un, care a amenințat cu arme nucleare și rachete. „Monstrul” a fost văzut pentru prima dată cu această ocazie.

Două lansatoare mobile de rachete au transportat racheta Hyunmoo-5, piesa centrală a planului de represalii al Coreei de Sud împotriva unui potențial atac nord-coreean. La parada de la Baza Aeriană Seul din Seongnam, chiar la sud de capitală, au fost prezentate și alte echipamentele militare moderne.

Hyunmoo-5, racheta balistică sol-sol supranumită „monstrul” din cauza dimensiunii sale, fusese până acum ținută în secret datorită importanței sale strategice. Se știe că poate transporta un focos cântărind aproximativ 8 tone și capabil să distrugă buncărele subterane, potrivit Korea Times.

Hyunmoo-5, racheta balistică sol-sol supranumită „monstrul” din cauza dimensiunii sale FOTO: Profimedia Images

Coreea de Sud a dezvoltat o serie de rachete Hyunmoo, inclusiv balistice și de croazieră. La parada de 1 octombrie de anul trecut a prezentat Hyunmoo-4, însă aceasta are o sarcină utilă de „doar” aproximativ două tone.

În timpul ceremoniei din acest an, lansatoarele de transportoare cu 9 axe s-au „târât” pe asfalt, fiecare dintre ele purtând un rezervor de aproximativ 20 de metri lungime, adăpostind aparent racheta „de mare putere” și „de înaltă precizie” despre care se știe că este capabilă să lovească oriunde în Coreea de Nord.

Într-o altă demonstrație de forță, un bombardier greu american B-1B a zburat deasupra bazei aeriene, alături de două avioane F-15K, dovadă a angajamentului SUA față de Coreea de Sud. Coreea de Nord a avertizat anterior că va lua o măsură „corespunzătoare” împotriva desfășurării activelor strategice ale SUA.

Aproximativ 5.000 de militari și sute de echipamente militare au fost incluse în ceremonie, care marchează anul acesta cea de-a 76-a aniversare a fondării forțelor armate ale țării. Trupele de operațiuni speciale și-au arătat abilitățile în cadrul unor exerciții complexe.

Armata a arătat, de asemenea, diverse mijloace aeriene, inclusiv avionul de luptă KF-21 aflat în prezent în dezvoltare.

Ceremonia din acest an a avut loc în timp ce Coreea de Nord intensifică tensiunile în perpectiva viitoarelor alegeri din SUA, dezvăluind o instalație de îmbogățire a uraniului, lansând rachete balistice și trimițând baloane cu gunoi peste graniță.

Ministerul apărării a declarat că evenimentul de marți a fost organizat pentru a-și arăta capacitățile „covârșitoare” de a riposta puternic împotriva potențialelor provocări ale inamicului.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile