Antena 3 CNN Economic Bursele europene depășesc bursa americană. Randamentele îi atrag pe investitori

Bursele europene depășesc bursa americană. Randamentele îi atrag pe investitori

Bursele europene reprezintă o opţiune atractivă pentru investitorii care caută să îşi diversifice portofoliul şi să obţină randamente solide, potrivit analiştilor de la Freedom24, notează Agerpres. 

De la începutul acestui an, indicele STOXX Europe 50 a crescut cu aproape 5%.

„În timp ce atenţia mediatică a fost captată de subiectele legate de inteligenţa artificială şi explozia preţului acţiunilor Nvidia, acţiunile europene au înregistrat performanţe remarcabile. Indicele STOXX Europe 50, care include cele mai mari companii din ţările dezvoltate ale Europei, a crescut cu aproape 5% de la începutul acestui an”, se menţionează într-un comunicat al platformei de tranzacţionare.

Potrivit analiştilor de la Freedom24, peisajul investiţional al Europei este la fel de variat ca şi culturile sale, oferind o experienţă de investiţii diversificată.

„Continentul este împărţit în regiuni distincte în ceea ce priveşte maturitatea pieţei şi potenţialul său investiţional. Europa de Vest, cu centre sale financiare majore din Londra şi Frankfurt, se caracterizează prin pieţe bine dezvoltate şi stabile, care oferă riscuri reduse şi randamente constante. În contrast, Europa de Est prezintă un potenţial de creştere mai ridicat, dar vine la pachet cu o volatilitate şi riscuri sporite”, subliniază aceştia.

Combinaţia dintre economiile dezvoltate şi cele emergente oferă investitorilor contextul ideal pentru aplicarea tehnicilor de analiză investiţională. Aceştia pot exploata o gamă variată de active, de la acţiuni şi obligaţiuni până la proprietăţi imobiliare şi alte investiţii alternative, beneficiind de diversitatea şi dinamismul pieţelor europene.

„Bursele europene oferă o combinaţie unică de oportunităţi, datorită dinamicii diverse a pieţelor regionale, mediului de reglementare complex şi sectoarelor emergente. Acestea atrag investitori experimentaţi din întreaga lume, care beneficiază de un mediu propice pentru consolidarea portofoliilor investiţionale. Însă, pentru a avea succes pe termen lung, este esenţial ca investitorii să cunoască şi să înţeleagă specificul fiecărei pieţe regionale”, a declarat Maksim Manturov, head of Investment Research în cadrul Freedom24, citat în comunicat.

Recentele reduceri ale ratelor în Europa consolidează sentimentul pozitiv al pieţei, conform analizei. Banca Centrală Europeană a demarat ciclul de reducere a ratelor dobânzilor mai devreme decât Rezerva Federală, ceea ce oferă un impuls suplimentar pieţei bursiere europene. Evaluările atractive, perspectivele de îmbunătăţire a indicatorilor macroeconomici, scăderea costurilor energiei şi începerea ciclului de reducere a ratelor indică faptul că acţiunile europene vor continua să performeze bine pe parcursul acestui an.

Europa este unul dintre liderii în domeniul inovaţiei tehnologice şi al dezvoltării durabile, precizează Freedom24. Investitorii au ocazia să capitalizeze acest punct forte, investind în companii de top sau în start-up-uri cu creştere rapidă. Domeniile cheie care atrag investiţii majore includ sectorul financiar, biotehnologia şi sănătatea, tehnologiile de mediu şi energia verde.

De exemplu, acţiunile companiilor ASML, LVMH şi SAP au înregistrat creşteri semnificative după ce au raportat câştiguri peste aşteptări. Novo Nordisk, lider mondial în domeniul medical, a înregistrat, de asemenea, câştiguri solide, în principal datorită succesului medicamentelor sale Ozempic şi Wegovy. Novo Nordisk a devenit cea mai mare companie din Europa şi a cincisprezecea din lume, iar preţul acţiunilor sale s-a dublat în ultimii doi ani.

În plus, principalele acţiuni europene din sectorul energiei verzi trec printr-o perioadă de revitalizare. Companii precum Vestas, lider mondial în producţia de turbine eoliene, şi Alfen, un important producător de staţii de încărcare electrică şi sisteme de stocare a energiei, sunt bine poziţionate pentru creştere.

„Aceste exemple subliniază diversitatea pieţei bursiere europene în comparaţie cu cea americană, unde creşterea se concentrează în principal pe sectorul tehnologic”, punctează sursa citată.

Potrivit analiştilor, o altă oportunitate de investiţii în Europa o reprezintă pieţele emergente. Ţări precum Polonia, Ungaria şi Cehia au înregistrat progrese economice considerabile, datorate stabilităţii politice şi politicilor favorabile pentru investiţii. Aceste pieţe atrag investitorii care vor să profite de ratele ridicate de creştere din aceste regiuni şi să-şi diversifice portofoliul dincolo de pieţele tradiţionale.

Freedom24 este filiala europeană a Freedom Holding Corp, un grup internaţional de investiţii listat la bursa NASDAQ, cu expertiză pe pieţele din SUA, Europa şi Asia Centrală.

Grupul serveşte 530.000 de clienţi global şi are o capitalizare de piaţă de aproximativ 4,8 miliarde de dolari. Freedom24 activează în Uniunea Europeană, oferind clienţilor acces la peste 40.000 de acţiuni, 1.500 de ETF-uri şi 800.000 de opţiuni pe acţiuni americane, pe principalele burse din SUA, Europa şi Asia. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile