Antena 3 CNN Life Sănătate "Burnout-ul de vacanță", tot mai întâlnit la români | Psihiatrul Mihai Bran explică fenomenul: "Apare mai frecvent la persoanele cu muncă de birou"

"Burnout-ul de vacanță", tot mai întâlnit la români | Psihiatrul Mihai Bran explică fenomenul: "Apare mai frecvent la persoanele cu muncă de birou"

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 10:03 28 Iun 2023 Modificat la 17:14 26 Noi 2023

Înainte de a se elibera şi de a pleca în vacanță, tot mai mulţi oameni ajung la capătul puterilor în încercarea de a-şi termina toată treaba înainte de concediul mult aşteptat. 

"Burnout-ul de vacanță" nu este regăsit ca atare în literatura de specialitate. Este un fenomen nou pe care pe care îl întâlnim. 

Practic avem de-a face cu elemente simptome caracteristice burnout-ului, care apar la persoanele care încearcă să termine toată treaba înainte de a pleca în vacanță. Apare mai frecvent la persoanele care au o muncă de birou, care au proiecte cu deadline-uri fixe și care urmează să plece într-o vacanță pe o perioadă mai lungă.

Dacă îți iei vacanță, 2-3 zile, aceste fenomene nu apar. Dar dacă pleci într-o vacanță care durează 10 zile - 2 săptămâni, poate chiar mai mult, și întoarcerea la birou este mai lentă, atunci apare această presiune de a termina absolut toată treaba, toate task-urile, înainte de plecarea în concediu.", a explicat psihiatrul Mihai Bran

Când apare burnout-ul de vacanță

"Burnout-ul de vacanță apare înainte de a pleca în concediu, cu o săptămână, sau poate chiar două, înainte. 

Apare atunci când încercăm să tragem tare și să rezolvăm toate problemele pe care le avem de rezolvat, să lăsăm treburile făcute.

Cum recunoaștem simptomele burnout-ului de vacanță

În primul rând, persoanele care experimentează acest fenomen sunt mai obosite. Chiar dacă vor să își îndeplinească toate task-urile, să ducă toate treburile la bun final, nu prea mai reușesc să facă lucrul acesta, nu se mai pot concentra.

Pot să apară probleme de somn, o stare de apatie, o lipsă a chefului de a-și mai face treaba. Se duc la birou cu frică, nu mai merg cu plăcerea de a-și realiza treaba acolo.", a mai spus Mihai Bran, la Antena 3 CNN. 

Cum facem să ieșim din burnout

"Ține foarte mult de personalitatea fiecăruia dintre noi și ține, la fel, foarte mult de modul cum ne organizăm și cum integrăm realitatea de la locul de muncă în viața noastră. Trebuie să conștientizăm faptul că munca nu se va termina niciodată.

Este foarte important să ne prioritizăm task-urile de la locul de muncă, să încercăm să le terminăm pe cele mai importante și să avem o organizare, adică să încercăm să lucrăm cât mai cât mai organizat posibil. În felul acesta evităm aglomerarea, evităm intratul în panică, că nu terminăm chiar totul, și putem pleca în vacanță, chiar să ne bucurăm de acest timp liber alături de familie.

Una dintre posibilități ar fi să căutăm, bineînțeles, și ajutor de specialitate, să cerem ajutorul unui specialist. De obicei, cei cu genu acesta de probleme se îndreaptă mai degrabă către colegii psihoterapeuți. Uneori și persoanele care oferă servicii de coaching pot aborda astfel de probleme.

Dar dacă simptomatologia este suficient de intensă și uneori se poate prelungi și după întoarcerea din vacanță, atunci clar este cazul ca persoana respectivă să intre în legătură cu un specialist în sănătate mintală, mai ales cu un psihiatru, pentru a vedea dacă nu există și alte comorbidități, alte probleme de sănătate, care îl pot afecta ca și funcționare pe termen mai lung.", spune psihiatrul Mihai Bran.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole