Antena 3 CNN Economic Burduja, despre vânzarea gazelor din Marea Neagră: „Nu am indicii că OMV Petrom nu ar fi notificat Rezervele Statului, cum cere legea”

Burduja, despre vânzarea gazelor din Marea Neagră: „Nu am indicii că OMV Petrom nu ar fi notificat Rezervele Statului, cum cere legea”

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 19:05 09 Ian 2025 Modificat la 19:05 09 Ian 2025

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că nu are indicii că OMV Petrom nu ar fi respectat legea cu privire la notificarea statului român în ceea ce priveşte vânzarea gazelor din Marea Neagră

"Statul român are doi reprezentanţi în boardul Petrom, în conformitate cu cei 20% pe care îi avem. Achiziţia în sine, contractul, nu a depăşit plafonul de la care devine sesizabil boardul Petrom. Poate fi o discuţie dacă e corect acest plafon sau nu.

Ce vă pot spune este că, din datele pe care le am, legea a fost respectată. Restul răspunsurilor cred că trebuie să vi le dea Rezervele Statului, ceea ce este corect. Nu am indicii care să-mi spună că OMV Petrom nu ar fi notificat aşa cum cere legea", a afirmat Burduja. 

Grupul austriac OMV a încheiat un acord cu grupul german de utilităţi Uniper privind furnizarea de gaze de la proiectul său Neptun Deep din Marea Neagră, începând din 2027, au declarat miercuri, pentru Reuters, mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Ce prevede acordul pentru livrarea de gaze către Germania prin proiectul Neptun Deep

Acordul pe cinci ani, privind livrarea a 15 terawaţi-oră de gaze naturale din proiectul Neptun Deep, de care nu se ştia până acum, vine după ce la 1 ianuarie 2025 Rusia a încetat să livreze gaze prin Ucraina precum şi după o reducere mai largă a achiziţiilor de energie ale UE din Rusia, din cauza invadării Ucrainei de către Moscova.

Pe acest subiect, Ministerul Energiei a precizat că volumul de gaze naturale ce va fi exportat din perimetrul Neptun Deep către Germania reprezintă sub 1% din producţia totală estimată a zăcământului din Marea Neagră, în condiţiile în care rezervele evaluate în zonă sunt de peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Proiectul Neptun Deep, care este aşteptat să înceapă să producă în 2027, deţine cantităţi de gaze care pot fi extrase estimate la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm), ceea ce îl face unul dintre cele mai importante zăcăminte din UE. Odată ce proiectul va deveni funcţional, România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE şi, pentru prima dată, un exportator net de gaze.

OMV Petrom, care este deţinută majoritar de OMV, România având un pachet de 20,7% din acţiuni, a anunţat pentru prima dată în anul 2012 că a descoperit 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră. OMV Petrom şi producătorul de stat Romgaz, care deţin proiectul Neptun Deep în proporţii egale, au luat decizia de investiţie în proiectul Neptun Deep în 2023.

Producţia de la Neptun Deep va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual timp de aproximativ 10 ani, aproape dublând producţia de gaze a României.

OMV Aktiengesellschaft deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom. 

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole