Antena 3 CNN Actualitate Burduja acuză „dezinformări iresponsabile”, după ce Germania a decis să cumpere gaze din Marea Neagră: „E o cantitate infimă”

Burduja acuză „dezinformări iresponsabile”, după ce Germania a decis să cumpere gaze din Marea Neagră: „E o cantitate infimă”

Ioana Coman
2 minute de citit Publicat la 21:37 08 Ian 2025 Modificat la 13:20 09 Ian 2025

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri la Antena 3 CNN că dezinformările legate de consecințele acordului încheiat între OMV Petrom și Germania sunt „iresponsabile”. Potrivit acestuia, doar o cantitate infimă, de 1% din producția totală a zăcământului Neptun Deep, va fi exportată către Germania.

Primele gaze extrase din proiectul românesc Neptun Deep vor ajunge și în Germania, din 2027. OMV a încheiat un acord de livrare cu firma nemțească Uniper, urmând să fie onorat imediat ce exploatarea va deveni operațională. Informația publicat inițial de Reuters a fost confirmată, miercuri, de ministrul Energiei.

„Aceste dezinformări sunt iresponsabile, domnul Călin Georgescu ne anunța în urmă cu o lună și ceva că depozitele României sunt goale, când noi avem peste 2 miliarde de metri cubi de gaz înmagazinat și trecem iarna cu bine.

Reuters a publicat o informație, că s-a ajuns la un acord între OMV Petrom și o companie din Germania, reputabilă, mare. Ce înseamnă asta? O cantitate infimă, undeva 1% din tot ce este în perimetrul Neptun Deep, se tranzacționează între OMV Petrom, care deține 50% din proiect și această companie”, a explicat Sebastian Burduja.

Ministrul a subliniat faptul că exporturile aduc bani la bugetul de stat.

„Proiectul Neptun Deep înseamnă o investiție de 4 miliarde de euro, 50% Romgaz, 50% OMV Petrom, înseamnă venituri la bugetul de stat de minim 20 de miliarde de euro, înseamnă 2 miliarde de euro pe an. Ca orice investiție mare, atunci când vrei să îți finanțezi investiția, cauți și cumpărători pentru ce vrei să produci acolo. O parte trebuie exportat, dar și exporturile înseamnă niște venituri la bugetul de stat, niște bani în buzunarele românilor”, a adăugat Burduja.

Anterior, Sebastian Burduja a transmis că acest export către Germania face parte din planul de business al proiectului Neptun Deep și reflectă angajamentul României de a contribui la securitatea energetică europeană.

„Ne asigurăm că această resursă va fi utilizată responsabil pentru beneficiul României și al cetățenilor noștri. Fiecare partener în proiect, atât Romgaz, cât și OMV Petrom, este responsabil pentru propriile decizii de comercializare a gazului exploatat în viitor, în condițiile legii și cu protejarea securității energetice a României. Exportul face parte din planul de business al proiectului Neptun Deep și reflectă angajamentul României de a contribui la securitatea energetică europeană. A ajuta Europa să scape de influența rusească asupra resurselor energetice este un obiectiv care ne interesează, în spiritul solidarității europene și a pieței unice. Acest pas reconfirmă poziția României de pilon regional al securității energetice a Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

România este deja cel mai mare producător de gaze naturale dintre statele membre ale Uniunii Europene, ca urmare a creșterii producției Romgaz din 2024 și reluarea marilor exploatări, inclusiv în perimetrul Caragele. Prin producția actuală, de circa 8-10 miliarde Nm³, România își acoperă integral consumul, fără a depinde de importuri. Din 2027, producția anuală a României se va dubla, până la 18-20 miliarde Nm³.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole