Antena 3 CNN Externe Bulgaria se oferă să ajute Ungaria, după ce Ucraina a oprit parțial petrolul rusesc: „Le putem livra dacă e nevoie”

Bulgaria se oferă să ajute Ungaria, după ce Ucraina a oprit parțial petrolul rusesc: „Le putem livra dacă e nevoie”

de Bianca Chirilă    |   

Bulgaria s-a oferit să ajute Ungaria să depăşească efectele create de sancţiunile impuse grupului petrolier rus Lukoil de autorităţile din Ucraina, care au oprit, practic, livrările de petrol rusesc via teritoriul Ucrainei, a declarat miercuri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, la reuniunea Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă (P-TECC), informează MTI, potrivit Agerpres.

„Deşi nu există o legătură directă pentru transport de petrol, adică un oleoduct, între cele două ţări, ministrul bulgar de Externe a indicat că, dacă avem nevoie de cantităţi suplimentare de produse petroliere, ei sunt în măsură să le livreze în Ungaria prin diferite mijloace”, a spus Szijjarto.

În paralel, Bloomberg anunţă că Ungaria a făcut un apel la Uniunea Europeană să intermedieze o soluţie cu Ucraina, după ce Kievul a decis să interzică tranzitul de petrol provenit de la un mare furnizor rus.

„Contăm pe Comisia Europeană şi ne aşteptăm din partea lor să ia măsuri”, a spus Peter Szijjarto, la Bucureşti.

Oficialul a reiterat că Ungaria se va adresa tribunalului, dacă UE nu va găsi o soluţie.

Executivul comunitar a început să strângă dovezi şi va monitoriza livrările de petrol, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, care a tras totuşi un semnal de alarmă cu privire la posibilul rol al Kremlinului în escaladarea acestei dispute.

„Cel mai important aspect este că trebuie să fim pregătiţi pentru decizii unilaterale care ar putea veni din partea Rusiei. Aceasta nu este un partener comercial de încredere”, a spus Kadri Simson, la reuniunea Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă (P-TECC).

În luna decembrie 2022, Uniunea Europeană a interzis importurile de petrol rusesc prin conducte, dar a scutit de la aceste sancţiuni livrările destinate Ungariei, Slovaciei şi Cehiei, în ideea de a oferi o perioadă de tranziţie acelor ţări care depind de ţiţeiul livrat prin conducta Drujba. 
 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile