Antena 3 CNN Life Știinţă Bulgaria anunţă că va face primele cercetări astronomice polare la baza sa din Antarctica

Bulgaria anunţă că va face primele cercetări astronomice polare la baza sa din Antarctica

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 07:00 25 Iul 2024 Modificat la 07:10 25 Iul 2024

Primul proiect de cercetare bulgar din domeniul astronomiei polare se va desfăşura pe teritoriul Bazei Antarctice Bulgare de pe Insula Livingston în 2024-2025, a anunţat marţi Institutul de Astronomie şi Observatorul Astronomic Naţional din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe (IA şi NAO-BAS). Proiectul se va concentra asupra impactului activităţii solare asupra dinamicii ionosferei şi asupra fluxurilor de particule de energie ridicată deasupra Antarcticii, transmite BTA, citat de Agerpres. 

Echipa de cercetători de la IA, Universitatea Tehnică din Sofia şi de la Academia Navală Nikola Vapţarov, care va lucra la implementarea acestui proiect, este condusă de prof. asoc. dr. Kamen Kozarev.

Pulsaţiile din ionosfera terestră provocate de furtunile solare vor fi studiate în detaliu de la baza polară din Insula Livingston pentru prima oară. Principalul obiectiv al proiectului este de a studia coroana stelară, erupţiile solare şi ejecţiile de masă coronală. Observaţii radio de înaltă frecvenţă vor fi desfăşurate cu instrumentele pregătite pentru proiect şi vor oferi informaţii importante cu privire la viteza şi energia ejecţiilor de masă coronală.

Mai multe ore de observaţii radio zilnice ale Soarelui sunt anunţate de pe teritoriul Bazei Antarctice Bulgare din Insula Livingston, care se află într-o locaţie unică datorită apropierii sale de Polul Sud al Pământului. Această locaţie a fost aleasă şi pentru absenţa poluării cu unde radio, ceea ce va permite studierea pulsaţiilor erupţiilor solare şi a caracteristicilor undelor de şoc produse în coroana stelară.

Studierea Soarelui şi a activităţii solare este extrem de importantă pentru oameni şi pentru biosfera terestră, notează IA. Câteodată furtunile solare ajung la Pământ şi produc activitate geomagnetică. În 2025 ciclul solar urmează să ajungă la un maximum şi erupţiile solare se vor produce aproape zilnic, conform institutului.

Cercetătorii vor desfăşura şi observaţii ale radiaţiilor solare cosmice, ce sunt formate din particule accelerate de erupţiile solare. Pe lângă radiaţia electromagnetică, erupţiile solare accelerează ioni ce se propagă în coroana stelară şi în mediul interplanetar. Aceştia ajung în magnetosfera terestră şi pătrund cel mai uşor în regiunile circumpolare din cauza specificului geometriei câmpului magnetic terestru.

În perioada verii antarctice, observaţiile radio continue ale activităţii solare vor fi posibile timp de până la 20 de ore pe zi. Observaţiile cu privire la modificările apărute în ionosferă vor fi realizate simultan de pe Insula Livingston, din Bulgaria şi din Irlanda, ceea ce va permite folosirea ionosferei ca un detector gigantic în perioadele de activitate solară.

Proiectul a fost aprobat în competiţia pentru finanţarea cercetărilor polare ale Centrului Naţional pentru Cercetări Polare (NCPR) din cadrul Universităţii Sf. Clement al Ohridei din Sofia.

 

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole