Antena 3 CNN Externe Bulgaria semnalează o schimbare istorică: se va deconecta de la gazul rusesc

Bulgaria semnalează o schimbare istorică: se va deconecta de la gazul rusesc

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 13:03 21 Mar 2022 Modificat la 13:03 21 Mar 2022

De zeci de ani, politica energetică a Bulgariei a fost modelată sub presiunea companiilor energetice rusești, precum producătorul de stat de gaze naturale Gazprom și gigantul petrolier Lukoil.

Dar într-o mișcare potențial istorică care ar putea redesena harta energetică europeană, viceprim-ministrul țării Asen Vassilev a spus că, atunci când acordul de 10 ani al Bulgariei cu Gazprom va expira la sfârșitul lui 2022, Sofia va căuta în altă parte pentru a-și satisface nevoile de gaze naturale.

„În această situație, nu pot fi discuții cu Gazprom”, a declarat Vassilev.  „Există alternative”.

Anunțul lui Vassilev vine cu doar câteva luni înainte de finalizarea planificată a unei conducte care leagă rețeaua Bulgariei de Grecia – un proiect pe care Moscova a încercat de mult timp să-l oprească, potrivit Politico.

Bulgaria are unele dintre cele mai strânse legături cu Moscova dintre toate țările din Uniunea Europeană, dar noul său guvern, care a preluat puterea în decembrie, încearcă să traseze o traiectorie mai clar pro-occidentală.

Conducta – cunoscută sub numele de interconexiunea Grecia-Bulgaria – ar introduce flexibilitate pe piața de gaze din sud-estul Europei, permițând potențial țărilor din regiune să se diversifice departe de gazul rusesc și îmbunătățind conexiunile dintre UE și producătorii de gaze din Orientul Mijlociu și din Asia Centrală.

Potrivit ministrului bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, proiectul este de așteptat să permită țării să-și crească capacitatea de gaz de la trei la cinci miliarde de metri cubi de importuri de gaz pe an și să ofere Sofiei o legătură către un terminal GNL planificat, programat să devină operațional în orașul grec Alexandroupolis în 2023.

Sofia va căuta, de asemenea, să crească importurile din Azerbaidjan, care furnizează deja în Bulgaria cu 1 miliard de metri cubi de gaz pe an. 

Este posibil ca importurile de GNL să confere gaze mai scumpe pentru Bulgaria, dar Vassilev a spus că schimbarea a devenit un imperativ ca urmare a războiului din Ucraina.

„Aceasta nu este doar poziția bulgară: aceasta este o strategie europeană comună”, a spus el, invocând recentul acord încheiat de liderii UE la Versailles pentru a „elimina cât mai curând posibil dependența noastră de importurile rusești de gaz, petrol și cărbune”.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole