Antena 3 CNN International News Bulgaria ia în considerare măsuri legale împotriva Rusiei pentru întreruperea aprovizionării cu gaz

Bulgaria ia în considerare măsuri legale împotriva Rusiei pentru întreruperea aprovizionării cu gaz

Ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, a declarat miercuri pentru CNN că guvernul său ia în considerare explorarea ramificațiillor legale împotriva Moscovei, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit aprovizionarea cu gaze către țară.

de Cerasela Stafie    |   

”Bulgargaz, entitatea de stat, a executat plata și apoi banii au fost returnați de la Gazprom. Dacă vorbim despre o încălcare a contractului, atunci este absolut clar din punct de vedere legal și legislativ cine a încălcat contractul”, a declarat Nikolov, într-un interviu pentru CNN.

Când Rusia a cerut ca toate plățile de gaze să se facă în ruble, Nikolov a spus că Bulgaria a refuzat să se conformeze și a cerut clarificări cu privire la detaliile mecanismului, dar nu a primit un răspuns de la Gazprom.

”Am fost destul de clari că vom urma o poziție comună cu privire la punctul de vedere al Uniunii Europene. Nu vom accepta faptul că una dintre părțile contractului a decis să schimbe în întregime mecanismul de plată, așa că am ajuns unde suntem astăzi... dar totuși încercăm, în aceste circumstanțe grele, să respectăm toate cerințele prealabile din contractul existent”, a adăugat el.

Bulgaria s-a bazat pe Rusia pentru aproximativ 90% din importurile sale de gaze, ceea ce face ca cea mai recentă mișcare a Moscovei o perturbare a majorității aprovizionării cu energie a țării. Ministrul energiei a spus că Bulgaria a examinat toate soluțiile posibile în ceea ce privește diversificarea energetică și încearcă să-și extindă parteneriatele cu alte regiuni.

El a subliniat unele progrese ale unei legături de gaz, Interconnectorul Grecia-Bulgaria (IGB) între Bulgaria și vecina sa Grecia. ”Practic, trecerea de la 90% la zero va fi, desigur, grea și bineînțeles că vom avea un preț de plătit, dar în cele din urmă, suveranitatea și solidaritatea sunt mult mai importante”, a spus el.

”Suntem pe flancul estic, cel mai aproape posibil de Rusia, unde războiul ajunge la o altă dimensiune. Utilitatea este folosită nu doar ca instrument energetic, ci ca instrument de suferință socială și armă economică”, a continuat ministrul.

Subiecte în articol: Bulgaria Rusia gaz rusesc
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?