Mai exact, Bulgaria cere românilor un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, chiar dacă sunt vaccinați sau au trecut prin boală, informează Ministerul de Externe.
În caz contrar, românii care nu au certificat verde care atestă vaccinarea sau vindecarea de COVID pot prezenta doar testul PCR, însă vor fi nevoiți să stea în carantină 10 zile.
Excepţii de la restricţiile dure
De la această regulă fac excepţie copiii cu vârsta de până în 12 ani, conducătorii de autocare care efectuează transport internațional de persoane, șoferii de camion, piloții de avion și studenții străini care învață în Bulgaria.
Lista completă a categoriilor exceptate de la prezentarea documentelor poate fi consultată pe site-ul MAE.
"În cazul minorilor cu vârste între 12 și 18 ani, intrarea în Bulgaria este permisă pe baza prezentării unui certificat digital UE privind testarea pentru COVID sau a unui document similar, cu aceleași date ca și certificatul digital UE privind testarea, care atestă un rezultat negativ al unui test PCR efectuat cu maximum 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria", se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din România.
Noile reguli nu se aplică celor care fac dovada faptului că doar tranzitează țara, ci doar celor care au ca destinație finală Bulgaria.
Restricţiile de pe site-ul MAE
"Zona roșie
Zona roșie include la acest moment următoarele state: Bangladesh, Myanmar, Bhutan, Sri Lanka, Maldive, Brazilia, Africa de Sud, Botswana, Tanzania, Seychelles, Namibia, Zambia, Oman, Turkmenistan, Tadjikistan, Mongolia, Chile, Uruguay, Paraguay, Bolivia, Surinam, Panama, Costa Rica, Guatemala, Belize, El Salvador, Cuba, Republica Dominicană, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Fiji, Georgia, Muntenegru, Santa Lucia, Saint Kitts și Nevis, Grenada, Serbia, Lituania, Barbados, Republica Singapore, Letonia, Estonia, Slovenia, Armenia, Brunei Darussalam, Croația, Slovacia, Ucraina, Moldova și România.
(https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/10/27/zapoved__rd-01-874-26102021_en_f.pdf).
Persoanelor care sosesc din statele aflate în zona roșie li se permite intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria cu condiția îndeplinirii următoarelor condiții cumulative:
- încadrarea în una dintre categoriile de persoane prevăzute limitativ în ordin.
Printre aceste categorii se regăsesc și cetățenii statelor membre ale UE, ale SEE și ai Elveției și ai Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și membrii familiilor acestora, care sosesc dintr-un stat membru al UE, al Spațiului Economic European, din Elveția sau din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;
- prezentarea unui certificat digital UE privind vaccinarea împotriva COVID sau a unui certificat digital UE privind vindecarea de COVID sau a unui document similar; ȘI
- prezentarea unui certificat digital UE privind testarea pentru COVID sau a unui document similar, cu aceleași date ca și certificatul digital UE privind testarea, care atestă un rezultat negativ al unui test PCR efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria.
Persoanelor care nu prezintă un certificat digital UE privind vaccinarea sau un document similar le poate fi permisă intrarea pe teritoriul Bulgariei în baza unui certificat digital UE privind testarea sau a unui document similar, care atestă un rezultat negativ al unui test PCR efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria. În acest caz, persoana în cauză va fi pusă în carantină pentru 10 zile la domiciliu sau în alt loc de cazare în care a indicat că va locui.
În cazul minorilor cu vârste între 12 și 18 ani, intrarea în Bulgaria este permisă pe baza prezentării unui certificat digital UE privind testarea pentru COVID sau a unui document similar, cu aceleași date ca și certificatul digital UE privind testarea, care atestă un rezultat negativ al unui test PCR efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria. În cazul în care persoana în cauză nu prezintă un astfel de document, va fi pusă în carantină pentru 10 zile la domiciliu sau în alt loc de cazare în care a indicat că va locui", se arată pe site-ul MAE.