Sofia nu susține o extindere a restricțiilor, se spune într-o rezoluție adoptată de Parlamentul bulgar, la inițiativa guvernului proeuropean.
Textul invocă "solidaritatea cu Ucraina" şi necesitatea de a "garanta securitatea alimentară la scară mondială".
În aprilie, Uniunea Europeană a autorizat temporar cinci state membre - România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia - să interzică pe teritoriul lor vânzarea de grâu, porumb, rapiță şi floarea soarelui provenind din Ucraina.
Măsura, luată pentru protecția agricultorilor locali, a permis, pe de altă parte, continuarea tranzitului de cereale ucrainene către alte ţări.
Polonia și Ungaria anunță propriile interdicții la importurile de cereale ucrainene
În condițiile în care interdicția aprobată de UE expiră vineri, Polonia a anunțat deja că o va prelungi unilateral, iar Ungaria a avertizat că va urma exemplul Poloniei dacă Bruxelles-ul nu va veni cu o prelungire a termenului.
În schimb, România a făcut cunoscut că se va conforma deciziei Comisiei Europene, în ciuda protestelor vehemente ale fermierilor autohtoni.
Situația Bulgariei este diferită de cea din țările vecine: această țară are mari producători de ulei de floarea soarelui care se plâng, de la punerea în aplicare a acestui embargo, de o penurie gravă de materie primă şi de prețurile ridicate.
Însă agricultorii bulgari, la fel ca și cei din celelalte state unde s-a aplicat interdicția la import, au denunțat decizia pro-Ucraina a Parlamentului de la Sofia.
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a salutat, tot joi, decizia Bulgariei de a nu mai bloca importurile de cereale din Ucraina.
"Îi mulțumesc lui Nikolai Denkov (premierul bulgar, n.r.) şi echipei sale, precum şi parlamentarilor bulgari care au susținut inițiativa. Bulgaria oferă un exemplu de adevărată solidaritate", a scris Zelenski pe platforma socială X.
Foto: terminal cerealier în portul ucrainean Odesa