Executivul a aprobat o hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti.
Astfel, pentru anul 2024 s-au alocat suplimentar 225,9 milioane lei la bugetele administrațiilor locale pentru acordarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav.
În același timp, a fost aprobată inclusiv suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată cu 138,2 milioane lei pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului.
"Guvernul a aprobat suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, pe anul 2023, cu suma de 138,2 milioane lei, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului”, informează Executivul într-un comunicat de presă.
Guvernul a aprobat, joi seară, proiectele de lege privind bugetul de stat 2024 şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.
Bugetul pe anul 2024 a fost adoptat în ciuda criticilor venite dinspre Consiliul Economic și Social, Consiliul fiscal dar și a criticilor venite din partea mediului de afaceri.
Citeşte şi: Primă de 1.000 de lei de sărbători pentru această categorie de angajaţi
Totodată, a fost adoptat şi un proiect de lege şi pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal bugetar pe anul 2024.
Acesta a fost construit pe o creștere economică, a doua cea mai mare din Europa, potrivit premierului. Asta țintește România.
"Investițiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educaţie, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult faţă de 2023.
La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulţi bani pentru a susţine investiţiile din infrastructură, asta înseamnă 6,5 miliarde de lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi şi lucrări de modernizare a porturilor.
Există, de asemenea, suplimentări majore între 30 şi 50% în plus pentru Sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu şi Dezvoltare. Aici vorbim despre programul "Anghel Saligny", unde alocăm cu 3,7 miliarde de lei mai mult, dublu şi ceva faţă de 2023. (...)
Finanţăm masiv toate priorităţile Guvernului, capitalul uman din Educaţie, noi unităţi moderne în Sănătate, dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului şi modernizarea condiţiilor de trai în comunităţile rurale.
Toate sunt nevoi reale ale ţării şi răspund aşteptărilor românilor.
Repet, nu vor exista creşteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investiţiilor şi, evident, a luptei contra evaziunii", a spus Marcel Ciolacu.
Citeşte şi: Categoria de angajați care câștigă peste 11.000 de lei lunar | Date oficiale INS
Modificări buget de stat pe 2024
Corecții au fost și în ceea ce privește salariul minim. Inițial, în Ordonanța cu măsuri fiscale bugetare, nu era trecută acea scutire de taxă de 200 de lei din salariul minim și asta ar fi făcut ca, de la 1 ianuarie 2024, angajații plătiți cu salariul minim pe economie să piardă aproximativ 80 de lei din venituri.
Mai mult decât atât s-a renunțat și la modificările aduse la programul Rabla clasic dar și la panourile fotovoltaice. Sprijinul acordat de stat rămâne neschimbat, și nu se diminuează. Dar sunt schimbări în ceea ce privește mașinile electrice.
Proiectele de lege au fost aprobate şi vor fi transmise Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.