Antena 3 CNN Politică Budăi atacă PNL pe proiectul de modificare a legii pensiilor: „Nu au dat niciun leu. Această logică de campanie trebuie să dispară"

Budăi atacă PNL pe proiectul de modificare a legii pensiilor: „Nu au dat niciun leu. Această logică de campanie trebuie să dispară"

de Claudia Popovici    |   

Deputatul PSD Marius Budăi a declarat, marţi, referitor la proiectul de modificare a legii pensiilor anunţat de PNL, că liberalii ar fi trebuit să-şi arate grija faţă de seniorii României atunci când au scris condiţionalităţile în PNRR şi când "nu au dat niciun leu la pensie", menţionând că "această logică de campanie trebuie să dispară. Declarația vine după ce deputatul PNL Florin Roman a declarat, marţi, că va depune un proiect de lege cu privire la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă, scrie Agerpres. 

„M-aş fi bucurat enorm să văd de la colegii noştri liberali şi în perioada 2020 - 2021 aceeaşi grijă pentru seniorii României, aceeaşi grijă mai ales la asumările pe care şi le-au luat în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, asumările în acest mecanism şi reformele pe care le-au legat de acest mini mecanism, m-aş bucura să văd aceeaşi grijă şi în anul 2021 când n-au dat niciun leu la pensie, să văd aceeaşi grijă şi când s-a scris PNRR şi au vrut să îngheţe pensiile seniorilor pentru 50 de ani.

Cred că această logică de campanie trebuie să dispară. Chiar în perioada de campanie trebuie să fim puţin mai atenţi la ceea ce facem", a spus Budăi, la Parlament, întrebat în legătură cu proiectul anunţat de liberalul Florin Roman de modificare a legii pensiilor.

Întrebat dacă legea pensiilor poate fi modificată în Parlament fără o discuţie cu Comisia Europeană, Budăi a răspuns:

„Regulamentul european prin care a fost instituit PNRR prevede clar principiul ireversibilităţii reformei, dacă ce au scris dumnealor modifică mult pe fond, clar fără o discuţie cu Comisia Europeană nu se poate aplica acest proiect".

„Eu nu pot să mă pronunţ pe ceva ce nu am citit. Dar ceva făcut aşa pe picior, hai că vine campania şi când ai fost la guvernare, practic, nu le-ai dat niciun leu seniorilor, dar acum ai mare grijă de ei că este campanie, din punctul meu de vedere, dă o dovadă... vreau să rămân elegant", a adăugat deputatul, întrebat dacă PSD va vota acest proiect.

El a mai susţinut că liberalii s-au opus şi introducerii pensiilor militare în proiectul privind neimpozitarea pensiilor până la 3.000 lei.

„Dacă vorbim de proiecte de lege, au mai depus un proiect de lege, acel proiect cu ridicarea pragului de impozitare de la 2.000 la 3.000 lei. Le-am atras atenţia atunci că în cadrul acelui proiect lege nu există secţiunea militari.

Nu au fost de acord să modificăm, nu au fost de acord să intervină Guvernul Ciolacu prin ordonanţă de urgenţă. Acum, după ce ieri premierul a anunţat că va da o ordonanţă de urgenţă astfel încât să se corecteze această inechitate şi astfel şi pensiile militare să nu mai fie impozitate până la 3.000 lei, vin acum cu un proiect de lege. Cred că seniorii nu uită faptele din 2020 şi 2021, pot veni acuma cu câte proiecte vor", a afirmat Budăi.



Deputatul PNL Florin Roman a declarat, marţi, că va depune un proiect de lege cu privire la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă.

„PSD a creat o imensă aşteptare în momentul în care, de la nivelul prim-ministrului şi al ministrului Muncii, s-a anunţat că toate pensiile vor creşte. Asta a fost prima comunicare a PSD. PNL spunea atunci că vor fi nişte probleme, pentru că era evident pentru toată lumea că dispărând excepţiile de la legea pensiilor, cum erau pensionarea anticipată cu 2 ani mai repede pentru cei aflaţi în zonele miniere, pensionarea anticipată în baza calculului pe grupele de muncă, vor apărea inechităţi. Am spus aceste lucruri şi atunci s-a modificat comunicarea de la nivelul PSD - au spus că 3.800.000 de pensii vor creşte. În momentul în care ne-am uitat pe lege, era evident că cei 18% vor fi nedreptăţiţi", a spus Roman la Palatul Parlamentului.

De asemenea, Florin Roman a susţinut că parlamentarii PSD nu au depus niciun amendament pentru ca noile plafoane de impozitare a pensiilor să fie aplicate şi foştilor militari.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile