Antena 3 CNN Actualitate Bucureștiul va avea sistem de semaforizare inteligentă. A fost semnat contractul pentru studiul de fezabilitate

Bucureștiul va avea sistem de semaforizare inteligentă. A fost semnat contractul pentru studiul de fezabilitate

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 17:40 11 Apr 2024 Modificat la 17:40 11 Apr 2024

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, joi, că a semnat contractul privind studiul de fezabilitate de aproximativ un milion de euro pentru semaforizare inteligentă în Bucureşti, din care va rezulta cât va costa implementarea proiectului, municipalitatea obținând prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şapte milioane de euro.

"De la PNRR avem şapte milioane de euro. (...) Studiul de fezabilitate costă cam un milion de euro. Din studiul de fezabilitate o să rezulte cât o să coste implementarea efectivă. (...) Fără să avem niciun studiu economic, ne gândim la 100 - 150 de milioane de euro pentru (...) 500 de intersecţii în Bucureşti", a afirmat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

El a estimat că întregul sistem de semaforizare inteligentă ar putea fi finalizat peste trei - patru ani.

Studiul de fezabilitate şi implementarea ulterioară a proiectului presupun patru etape

"Prima etapă este a face nişte culoare verzi, să le spunem, linie verde, pe cinci ieşiri majore din Bucureşti, câte una pe fiecare sector, mai puţin Sectorul 3. (...)

Este vorba despre Calea Griviţei, Bucureştii Noi pentru Sectorul 1, Moşilor, Colentina pentru Sectorul 2, Şoseaua Berceni pentru Sectorul 4, Calea Rahovei, Alexandriei pentru Sectorul 5 şi, bineînţeles, Iuliu Maniu pentru Sectorul 6.

A doua etapă este o evaluare a hardului şi a softului de care noi dispunem, pentru ca să vedem care sunt achiziţiile şi îmbunătăţirile pe care le facem pentru sistemul central, după care a treia etapă vizează intersecţiile. (...) Deci, în prima etapă, sunt 85 de intersecţii", a explicat primarul general.

Potrivit acestuia, a treia fază vizează aproximativ 200 de intersecţii, care teoretic sunt conectate la sistemul centralizat, dar au toate diferite probleme. A patra etapă este reprezentată de conectarea altor 200 de intersecţii la sistemul centralizat.

Nicuşor Dan a susţinut că Sectorul 3 nu a colaborat, deoarece nu s-a încadrat în termenul foarte scurt de depunere a acordului parteneriat. "Sectoarele 1, 2, 4, 5 şi 6 au colaborat, adică, avem un protocol, este o finanţare pe PNRR, pe principiul primul venit, primul servit. A fost un termen foarte, foarte scurt, în care s-au putut depune acordurile de parteneriat", a indicat el.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole