Rata de infectare, în București este, vineri, de 2,05 la mie, față de 1,93 cât era ieri.
Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență al municipiului București va fi convocat în perioada următoare pentru a se stabili ce restricții vor fi impuse locuitorilor Capitalei.
Printre acestea se pot regăsi restricții referitoare la participarea la evenimente private, cum ar fi nunți și botezuri, la competiții sportive sau la concerte.
Incidența înregistrată la 14 zile, anunțată joi, a fost 1,93, scrie Mediafax.
Certificatul verde, bilet de intrare în tot mai multe locuri. Ce se întâmplă cu evenimentele deja programate
În plin val patru de infecții cu COVID-19, certificatul verde devine bilet de intrare cam peste tot. Jurnaliștii Antena 3 au explicat în ce condiții este obligatoriu să avem documentul la noi.
Hotărârea CNSU de joi se referă la localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile este de peste 3 cazuri la mia de locuitori şi până în 6 la mie.
Participarea la nunţi botezuri şi alte evenimente private în spaţii închise se face doar pe baza certificatului verde care să ateste vaccinarea sau că aveţi un test PCR negativ dar nu mai vechi de 72 de ore, un test antigen dar nu mai vechi de 48 de ore sau dovada că aţi trecut prin boală în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării.
În baruri, cluburi sau discoteci veţi putea intra numai dacă sunteţi vaccinaţi şi au trecut 10 zile de la ultima doză
La aceste evenimente este permisă participarea a cel mult 200 de persoane cu asigurarea distanţei de 2 metri între invitaţi.
Evenimentele sportive în interior sau exterior se vor desfăşura cu 30% din capacitatea maximă de spectatori şi tot cu prezentarea certificatului verde. Se va purta mască şi distanţa fizică de 1 metru.
Dacă vreţi să mergeţi la cinema sau teatru trebuie să fiţi vaccinat, testat sau trecut prin boală, în sală să purtaţi mască de protecţie. Aceste evenimente se vor desfăşura la o capacitate de 50% din numărul maxim de spectatori.
Spectacolele, concertele sau festivalurile în aer liber se vor desfăşura cu cel mult o mie de spectatori, cu certificatul verde la purtător şi cu mască de protecţie.
În interiorul restaurantelor veţi putea sta de asemenea dacă faceţi dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală. Ele vor funcţiona la 50% din capacitate şi vor fi deschise între orele 5 şi 2.
Ei, în baruri, cluburi sau discoteci veţi putea intra NUMAI dacă sunteţi vaccinaţi şi au trecut 10 zile de la ultima doză.
Sălile de sport vor funcţiona şi ele la 50% din capacitate şi intraţi doar pe baza de certificat verde cu respectarea distanţei de 7 metri între persoane.
Piscinile interioare, locurile de joacă şi sălile de jocuri de noroc vor funcţiona la jumătate din capacitate şi accesul se va face tot pe bază de certificat verde.
În ce condiţii se impun restricţiile
- localităţi cu incidenţă cumulată la 14 zile între 3 cazuri la mia de locuitori şi 6 cazuri la mia de locuitori
Restricţii la nunţi şi botezuri
- acces cu certificat verde
- testul poate fi RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen nu mai vechi de 48 de ore
- cel mult 200 de persoane
- se asigură distanţarea de 2 mp pentru fiecare persoană
Restricţii la evenimente sportive
- prezentare certificat verde
- 30% din capacitatea maximă de spectatori
- masca obligatorie şi distanţă de 1 metru
Restricţii cinematografe sau teatre
- prezentare certificat verde
- 50% din capacitatea maximă de spectatori
- masca obligatorie
Restricţii la concerte sau festivaluri în aer liber
- prezentare certificat verde
- cel mult 1.000 de spectatori
- masca obligatorie
Restricţii la restaurante
- prezentare certificat verde
- 50% din capacitatea maximă de clienţi
- program restaurante 05.00 - 02.00
Restricţii la discoteci, cluburi, baruri
- accesul permis DOAR celor vaccinaţi
Restricţii la săli de sport/ fitness
- prezentare certificat verde
- 50% din capacitatea maximă de clienţi
- distanţare de 7 metri
Restricţii la piscine interioare, spaţii de joacă, săli de jocuri de noroc
- prezentare certificat verde
- 50% din capacitatea maximă de clienţi
Ce se întâmplă cu evenimentele programate pentru perioada următoare
Odată cu introducerea certificatului verde, în rândul patronilor de restaurante s-a instalat panică.
"Lipsa personalului în HoReCa e deja destul de ridicată în perioada aceasta. Cred că e greu, pentru că nu e nici o procedura de urmărire și control în locații. Se dorește vaccinarea, care a opțiunea fiecăruia.", spune Dragoș Panait, patron de restaurant.
Unii organizatori de evenimente mari privesc cu ochi buni noile măsuri şi spun că decizia este o confirmare că nunţile pot fi desfăşurate şi anul viitor.
"Este plin sezon de organizare și programare a nunților pentru anul următor. Mirii au nevoie de șase luni, un an, să iși organizeze evenimentul și această ieșire e unda verde că se pot organiza pentru anul viitor. În cazul trecerii de peste 3 la mie e o portiță rezonabilă pentru organizatorii de nunți.
Din punct de vedere financiar, persoanele netestate, noi am suportat cheltuielile și sunt infime vis a vis de costurile unei nunții. La o nuntă de 7000 nu se pune problema.", explică Alin Caraman, organizator de nunți.