Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN București, împânzit de ”stâlpișorii” care ar trebui să elibereze trotuarele. Radu Mihaiu: ”Când vom plăti locul de parcare, atunci putem renunța la ei”

București, împânzit de ”stâlpișorii” care ar trebui să elibereze trotuarele. Radu Mihaiu: ”Când vom plăti locul de parcare, atunci putem renunța la ei”

Stâlpii antiparcare, bolarzii sau bordurile au fost întotdeauna o comoară pentru primarii din București. Fie că sunt rotunzi, pătrați, triunghiulari, dreptunghiulari, de la PSD, PNL sau USR, din piatră, din plastic sau din metal, stâlpii au fost întotdeauna pe lista investițiilor din ultimii zeci de ani.

de Andreea Ştefan    |   

Doar anul trecut, în București s-au montat aproximativ 50.000 de blocatoare sub diverse forme. Atunci când se rup sau se uzează ei trebuie schimbați, iar asta se întâmplă la ordinea zilei ceea ce îi transformă într-o adevărată afacere.

Stâlpișorul de București a devenit unul dintre cele mai importante elemente de arhitectură urbană. Indiferent de sector, pe oriunde mergi dai de un stâlpișor, un bolard sau o bordură mai înaltă care să facă diferența între spațiile destinate pietonilor și cele destinate autoturismelor.

În anul 2023, cei mai mulți stâlpi au fost montați în Sectorul 2 al Capitalei. Peste 12.000 de stâlpișori cu prețuri cuprinse între 173 și 246 de lei bucata.

Radu Mihaiu susţine că vor mai trece ani buni până când vom renunţa la aceste metode.

”Atunci când ne vom obişnui că spaţiul public, pietonal, este respectat şi atunci când vom plăti pentru locul de parcare. Atunci cred eu că putem să renunţăm la acei stâlpişori. Ne apărăm de oamenii care cred că maşina trebuie să meargă până în buza scării blocului”, a declarat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Pe locul doi la montat de stâlpi pe trotuare și bulevarde, se află Primăria Generală a Municipiului București.

”Avem zece mii de stâlpişori instalaţi atât pe partea de stâlpişori metalici. Costul lor este undeva la 160, 170 de lei. Am avut şi stoc din anii precedenţi, am mai achiziţionat 5.000 de stâlpişori”, a declarat Marian Bârgău, Administrația Străzilor.

Puțin peste o mie de stâlpișori au fost montați și în sectorul 1 al Capitalei. Aici, primăria a încheiat un acord cadru de peste 48 de milioane de lei, iar pentru fiecare element autoritățile vor scoate din bugetul local între 147 și 242 de lei, timp de patru ani.

Există totuşi în Bucureşti o primărie care a renunţat de câţiva ani să mai monteze stâlpi pe străzi sau pe trotuare. Vorbim de Primăria Sectorului 3, care a ales varianta unor borduri mai înalte peste care o maşină n-ar putea trece niciodată.

În Sectorul 4, fiecare stălpişor valorează între 35 și 140 de euro, însă brigada rutieră a amendat primăria anul trecut pentru că elementele nu respectau normele în vigoare de înălţime şi vizibilitate.

În sectoarele 5 şi 6, stâlpii se realizează şi se montează în regie proprie. Preţurile variază între 147 şi 160 de lei.

Etichete: stâlpi București
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile