Antena 3 CNN Economic Auto În București au apărut noi benzi unice de circulaţie pentru transportul public. Câți metri poți conduce pe banda de autobuz

În București au apărut noi benzi unice de circulaţie pentru transportul public. Câți metri poți conduce pe banda de autobuz

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 08:00 15 Dec 2023 Modificat la 08:00 15 Dec 2023

În marile orașe, au fost create benzi speciale destinate doar vehiculelor care desfășoară transport public, cum ar fi autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele.

Cu toate acestea, în multe cazuri, șoferii care nu se încadrează în aceste categorii folosesc aceste benzi pentru a evita aglomerația.

Atunci când sunt prinși de poliție, unii argumentează că tocmai au intrat pe acea bandă. Dar, pot evita astfel amenda?

Legea specifică că niciun vehicul nu are dreptul să circule pe aceste benzi speciale decât dacă face parte din categoria vehiculelor de transport în comun.

Citește și: Ce amendă pot primi șoferii care dau flashuri și claxoane în trafic. În ce situații poți folosi aceste semnale 

Nu există nicio distanță minimă stabilită, ceea ce înseamnă că nu contează câți metri ai condus pe banda de autobuz.

Prin urmare, șoferii prinși că au intrat ilegal pe acest tronson vor fi amendați, indiferent dacă au parcurs 2 metri sau 200 de metri.

Ce amendă primești în cazul în care ai intrat pe banda specială

Sancțiunea pentru cei care folosesc fără drept banda pentru autobuze este cuprinsă între 6 și 8 puncte de amendă, ceea ce înseamnă că șoferul va trebui să plătească între 870 și 1.160 de lei.

În ce condiții nu ești amendat de Poliție

Există totuși situații în care poliția nu va aplica amendă, cum ar fi atunci când intri pe banda destinată autobuzelor pentru a vira pe o stradă laterală sau pentru a depăși un obstacol temporar, cum ar fi un accident sau o lucrare în desfășurare.

Cu toate acestea, este important ca șoferii să părăsească imediat banda pentru autobuze după ce au depășit obstacolul. De asemenea, agenții de circulație pot indica șoferilor să folosească banda pentru autobuze în situații speciale, potrivit Pro Motor.

În București, au fost amenajate noi benzi de autobuz în zona Casei Presei Libere, iar orașul dispune acum de aproximativ 20 de kilometri de tronsoane dedicate exclusiv transportului în comun.

Aceste măsuri au fost implementate pentru a încuraja cetățenii să renunțe la mașinile personale și să opteze pentru mijloacele de transport în comun, precum autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul, în încercarea de a reduce aglomerația și a facilita circulația în oraș.

Etichete: circulatie şoferi
Citește mai multe din Auto
» Citește mai multe din Auto
TOP articole