O magistrală spartă în curtea CET Sud urmată de o avarie majoră în pasajul subteran i-a trimis pe oameni la ligheane, pături și calorifere electrice.
„Chiar e posibil așa ceva? Nu avem cu ce să facem baie, nu avem cu ce să ne spălăm. Mai rău ca la țară! Stăm cu 10 pulovere pe noi, ca să putem să ne încălzim", spune revoltată o pensionară.
Mii de bucureșteni din sectorul 2, fără apă şi căldură
Se fac două săptămâni de când locuitorii din cartierul Pantelimon nu au mai avut apă caldă la robinet sau căldură în calorifere. De vină este o avarie majoră apărută în curtea CET Sud.
Reporter: Aveți apă caldă?
Bucureștean: Absolut deloc! Nu e numai acuma! S-a întâmplat asta tot anul, toată iarna. Este un dezastru, își bate joc de noi!
Cartierul Pantelimon din Sectorul 2 este unul dintre cele mai afectate la fiecare avarie la CET sau la termoenergetica, nu doar la cea de acum.
În urmă cu aproape două luni, o magistrală de sub bulevardul Pantelimon s-a spart în trei locuri diferite în aceeași zi. Reprezentanții CET-urilor spun că problema a fost rezolvată, dar va mai dura până când sistemul învechit va reveni la parametrii normali. Între timp, apar zilnic alte avarii care țin bucureștenii fără apă caldă.
„Da avem o avarie pe zona Pantelimon, este oprită pentru remediere și aceasta. Sperăm să o finalizăm în cursul zilei de astăzi spre noapte, probabil", a spus pentru Antena 3, Adrian Gîtlan, director adjunct Termoenergetica.
Bucureștenii sunt revoltați
"Stau o oră pana vine apa caldă sus, instalația este golită, până ajunge la 9 se învârte apometrul, plătim mai mult apa decât gunoiul şi toate celelalte" spune un bucureștean.
„Nu putem să stăm, suntem bolnavi. Nu pot să merg. Înghețăm în case. Apa sa facem baie, nu ... ca înghețam, ne îmbolnăvim. Încălzim la oala", mai spune cineva.
Modernizarea întregului sistem termoenergetic al Capitalei, adică schimbarea tuturor conductelor și investiții în toate CET-urile ar costa câteva sute de milioane de euro. Bani aceștia ar trebui să vină prin celebrul deja PNRR, cele 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană pe care le promitea președintele Klaus Iohannis, pentru întreaga țară. Când, însă,vor veni acești bani europeni pentru Capitală, nimeni nu mai știe în acest moment.