Antena 3 CNN Be EU Bruxelles-ul dezvăluie planul cu care vrea să scape de petrolul şi gazele din Rusia | În câți ani ar putea UE să renunțe la gazul rusesc

Bruxelles-ul dezvăluie planul cu care vrea să scape de petrolul şi gazele din Rusia | În câți ani ar putea UE să renunțe la gazul rusesc

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 17:47 18 Mai 2022 Modificat la 15:29 23 Mai 2022

Măsura face parte din eforturile de desprindere a statelor UE de hidrocarburile rusești.

"Va însemna accelerarea Pactului Verde european - European Green Deal. Astăzi, ne ducem ambiția la un alt nivel, pentru a ne asigura că devenim independenți de energia rusă cât mai repede posibil", a declarat, miercuri,  șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Dependența de Rusia face UE vulnerabilă, iar încetarea dependenței este imperativă. Sunt profund convinsă că putem reuși", a estimat ea.

Propunerile Comisiei ar urma să ducă la creșterea capacităților energetice totale din surse regenerabile în UE la 1236 GW până în 2030 - cu accent mai mare pe energia solară și biometan - precum și la electrificarea accelerată a industriei grele europene.

Comisia propune dublarea capacității energetice din surse fotovoltaice până în 2025

Ca parte a planului, Von der Leyen a promis, de asemenea, că va accelera eliberarea autorizațiilor pentru infrastructura de energie regenerabilă.

Astfel, obținerea de autorizații pentru un parc de turbine eoliene ar urma să dureze până la un an, față de 6 până la 9 ani în prezent.

Așa-numitul plan REPowerEU mai propune aproape dublarea capacității fotovoltaice actuale în UE până în 2025, la peste 320 GW furnizați, cu un total de 600 GW instalați până în 2030.

Între măsurile propuse se va număra și impunerea treptată a obligației de a instala panouri solare pe acoperișul unor anumite clădiri, a indicat Comisia.

Aceste capacități suplimentare de energie solară ar putea înlocui consumul de 9 miliarde de metri cubi de gaz natural anual până în 2027, potrivit comunicatului de presă al executivului comunitar.

Uniunea Europeană a importat 358 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2019, conform datelor oficiale de la Bruxelles.

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole