Antena 3 CNN Externe UE a publicat planul pentru cazul unui Brexit fără acord. Marea Britanie, pe lista de restricţii de la 1 ianuarie

UE a publicat planul pentru cazul unui Brexit fără acord. Marea Britanie, pe lista de restricţii de la 1 ianuarie

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 18:15 10 Dec 2020 Modificat la 18:15 10 Dec 2020

Un purtător de cuvânt al Executivului de la Bruxelles a menţionat, joi, că există un "nivel semnificativ de incertitudine" în legătură cu punerea în aplicare a unui acord de la 1 ianuarie.

"Responsabilitatea noastră este să fim pregătiţi pentru orice eventualitate, inclusiv lipsa unui acord în vigoare", a precizat Ursula von der Leyen.

În contextul în care anumite sectoare vor fi afectate disproporţionat, Comisia a propus patru măsuri de rezervă, pentru a atenua unele dintre perturbările importante, în lipsa acordului.

Cele patru măsuri vizează:

  • - asigurarea furnizării "anumitor servicii aeriene" între Regatul Unit şi Uniunea Europeană timp de şase luni, cu condiţia ca şi Marea Britanie să procedeze la fel;
  • - asigurarea utilizării certificatelor de siguranţă aviatică pe liniile aeriene dintre UE şi Marea Britanie, pentru a evita rămânerea aeronavelor la sol;
  • - asigurarea legăturilor de bază pentru transportul de mărfuri şi de pasageri timp de şase luni, cu condiţia ca şi Marea Britanie să procedeze la fel;
  • - permiterea posibilităţii de acces reciproc al vaselor de pescuit în apele teritoriale ale UE şi ale Marii Britanii timp de un an sau până la încheierea unui acord.

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a transmis că guvernul de la Londra va examina cu mare atenţie detaliile propunerii de la Bruxelles dar a insistat că Marea Britanie nu va accepta nicio prevedere care nu respectă suveranitatea acestei ţări.

Pescuitul şi concurenţa neloială, cele mai spinoase probleme în suspensie între Regatul Unit şi Uniunea Europeană

Problema accesului vaselor de pescuit europene în apele britanice este una dintre cele mai spinoase din lista celor aflate în suspensie.

O alta se referă la faptul că britanicii refuză să garanteze că vor respecta, de la 1 ianuarie 2021, standardele de calitate şi regulile europene privind acordarea subvenţiilor guvernamentale pentru firme.

Altfel spus, britanicii nu vor să se angajeze că firmele lor nu vor face concurenţă neloială celor europene.

Şefa Comisiei Europene a spus că Uniunea doreşte să acorde britanicilor acces la piaţa comună, cu condiţia ca aceştia să fie corecţi faţă de firmele şi muncitorii europeni. "Echilibrul fin al corectitudinii nu a fost atins. Vom lua duminică o decizie", a precizat Ursula von der Leyen.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la finele lunii ianuarie anul curent iar cele 11 luni care se încheie pe 31 decembrie au contat ca perioadă de tranziţie.

De la 1 ianuarie, Londra nu se va mai supune regulilor comerciale ale Uniunii.

Marea Britanie nu va intra pe lista statelor non-UE cu nivele reduse de COVID-19 şi acces neîngrădit în Uniune

O consecinţă colaterală a încheierii perioadei de tranziţie este că interdicţia de călătorie în Uniunea European a cetăţenilor din statele non-UE cu nivele înalte ale infectărilor cu coronavirus ar putea fi extinsă, de la 1 ianuarie, şi vizitatorilor din Marea Britanie.

Comisia Europeană a confirmat această perspectivă. În prezent, sunt doar 8 state cu nivele scăzute ale infecţiilor cu COVID-19 pe lista aprobată cu acces de călătorie neîngrădit în Uniunea Europeană iar oficialii europeni nu au intenţia de a extinde această listă.

Pe de altă parte, statele membre au prerogativa de a dispune propriile restricţii epidemiologice la frontierele naţionale, astfel că anumite ţări ar putea decide să îşi facă propriul coridor de trecere pentru britanici şi să permită accesul acestora şi după 1 ianuarie 2021.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole