Antena 3 CNN Externe „Eu sunt Iisus”: Ea este influencerul condamnat la închisoare pentru trafic de persoane și sclavie. Victimă: „A fost văzută cu DiCaprio”

„Eu sunt Iisus”: Ea este influencerul condamnat la închisoare pentru trafic de persoane și sclavie. Victimă: „A fost văzută cu DiCaprio”

de Mia Lungu    |   

Când două tinere brazilience au fost date dispărute, în septembrie 2022, familiile lor și FBI-ul au lansat o căutare în SUA pentru a le găsi. Tot ce știau era că acestea locuiau cu Kat Torres, influencer în domeniul wellness.

Torres a fost acum condamnată la opt ani de închisoare pentru traficul de persoane și sclavia uneia dintre aceste femei. De asemenea, BBC a deține informații că au fost depuse acuzații împotriva ei în legătură cu o a doua femeie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Părea că a depășit violența din copilărie, abuzurile, toate aceste experiențe traumatice”

Iată cum a ajuns fostul model care a petrecut cu Leonardo DiCaprio și a apărut pe coperta unor reviste internaționale să își pregătească adepții și să îi atragă într-o schemă de exploatare sexuală.

"Ea semăna cu un fel de speranță pentru mine", spune Ana, descriindu-și reacția când a dat peste pagina de Instagram a lui Torres în 2017.

Ana nu era una dintre femeile dispărute vizate de căutările FBI, dar și ea a fost victima constrângerii lui Torres și ar fi fost esențială pentru salvarea lor.

Ana spune că a fost atrasă de traiectoria lui Torres, de la favela braziliană sărăcăcioasă la podiumurile internaționale, petrecând cu staruri de la Hollywood pe parcurs.

"Părea că a depășit violența din copilărie, abuzurile, toate aceste experiențe traumatice", a declarat Ana pentru BBC Eye Investigations și BBC News Brasil.

„Atunci a cam...început să o ia razna”

Ana era și ea într-o situație vulnerabilă. Spunea că suferise o copilărie violentă, că se mutase singură în SUA din sudul Braziliei și că fusese anterior într-o relație abuzivă. 

Torres își publicase recent autobiografia intitulată A Voz (n.r. Vocea), în care pretindea că poate face previziuni ca urmare a puterilor sale spirituale, și fusese intervievată în emisiuni media braziliene de renume.

"Era pe coperta revistelor. A fost văzută alături de oameni celebri precum Leonardo DiCaprio. Tot ce am văzut părea credibil", spune ea.

Ana spune că a fost deosebit de impresionată de abordarea lui Torres în ceea ce privește spiritualitatea. Ceea ce Ana nu știa era că povestea inspirațională spusă de Torres se baza pe jumătăți de adevăr și minciuni.

Fostul coleg de apartament al lui Torres din New York, Luzer Twersky, a povestit că prietenii ei de la Hollywood i-au făcut cunoștință cu drogul halucinogen ayahuasca, iar ea nu a mai fost niciodată la fel. "Atunci a cam...început să o ia razna", spune el.

El a mai spus că a crezut că ea lucra ca sugar baby, plătită pentru relații romantice cu bărbați bogați și puternici care plăteau și pentru apartamentul pe care îl împărțeau împreună.

Cum îți racola Kat Torres victimele

Site-ul de wellness și serviciul de abonament al lui Torres promiteau clienților: "Dragostea, banii și stima de sine la care ați visat întotdeauna". Videoclipurile ei ofereau sfaturi privind relațiile, starea de bine, succesul în afaceri și spiritualitatea - inclusiv hipnoză, meditație și programe de exerciții fizice.

Pentru o sumă suplimentară de 150 de dolari, clienții puteau beneficia de consultații video individuale exclusive cu Torres, în timpul cărora aceasta pretindea că le va rezolva problemele.

Amanda, o altă fostă clientă care locuiește în capitala Braziliei, spune că Kat a făcut-o să se simtă specială. "Toate îndoielile mele, întrebările mele, deciziile mele: Întotdeauna i le dădeam ei mai întâi, ca să putem lua decizii împreună", spune ea.

Dar se pare că sfatul a avut și o parte întunecată. Ana, Amanda și alți foști adepți spun că s-au trezit din ce în ce mai izolate psihologic de prieteni și familie și dispuse să facă orice le sugera Torres.

Când Torres i-a cerut Anei, în 2019, să se mute la New York pentru a lucra ca asistentă permanentă, aceasta a fost de acord. Ana studiase nutriția la universitatea din Boston, dar a aranjat să studieze online, și spune că a acceptat oferta de a avea grijă de animalele lui Torres - și de a-i găti, spăla rufele și face curățenie, pentru aproximativ 2 000 de dolari pe lună.

Casa ei era murdară și mirosea urât

Totuși, când a ajuns la apartamentul lui Torres, și-a dat seama repede că nu se potrivea cu perfecțiunea curată proiectată pe Instagramul influențatorului. "A fost șocant, deoarece casa era foarte dezordonată, foarte murdară, nu mirosea bine", spune ea.

Ana spune că Torres părea incapabilă să facă chiar și lucruri elementare fără ea, cum ar fi să facă un duș, pentru că nu putea suporta să fie singură. Ea a mai povestit că trebuia să fie mereu disponibilă pentru Torres și că nu avea voie să doarmă decât câteva ore la rând, pe o canapea acoperită cu urină de pisică.

Ea spune că în unele zile se ascundea în sala de sport a blocului, dormind câteva ore în loc să facă exerciții. "Acum, îmi dau seama că mă folosea ca pe o sclavă... avea satisfacție în asta", spune Ana, precizând că nu a fost niciodată plătită.

"Mă simțeam ca și cum sunt blocată aici, nu am o cale de ieșire", spune ea. "Am fost probabil una dintre primele victime ale traficului de persoane".
Ea renunțase la cazarea la universitate în Boston, așa că nu avea unde să se întoarcă și nici un venit pentru a plăti o locuință alternativă. Ana spune că atunci când a încercat să o confrunte pe Torres, aceasta a devenit agresivă, declanșând istoria dureroasă a Anei cu violența domestică.

În cele din urmă, după trei luni, Ana a găsit o modalitate de a scăpa, mutându-se cu un nou prieten. Dar acesta nu a fost sfârșitul rolului Anei în viața lui Torres. Când familiile altor două tinere brazilience au raportat dispariția lor în septembrie 2022, Ana a știut că trebuie să acționeze.

În acest moment, viața lui Torres luase amploare. Acum era căsătorită cu un bărbat pe nume Zach, un tânăr de 21 de ani pe care îl cunoscuse în California, și închiriaseră o casă cu cinci dormitoare în suburbiile din Austin, Texas.

Kat Torres a ademenit fetele în „clanul vrăjitoarelor”

Repetând modelul pe care îl începuse cu Ana, Torres își vizase cei mai devotați adepți, încercând să-i recruteze pentru a lucra pentru ea. În schimb, le promisese că îi va ajuta să își îndeplinească visele, valorificând detaliile personale intime pe care i le împărtășeau în timpul sesiunilor de life-coaching.

Desirrê Freitas, o femeie braziliană care locuia în Germania, și brazilianca Letícia Maia - cele două femei a căror dispariție avea să declanșeze căutările conduse de FBI - s-au mutat să locuiască cu Torres. O altă femeie braziliană, pe care BBC a numit-o Sol, a fost de asemenea recrutată.
Publicând pe canalele sale de socializare, Torres și-a prezentat "clanul vrăjitoarelor" urmăritorilor săi.

BBC a descoperit că cel puțin alte patru femei au fost aproape convinse să i se alăture lui Torres în casă, dar au renunțat. Unele dintre femei au fost prea speriate pentru a apărea în filmul BBC, dar publicația a reușit să le verifice relatările folosind documente judiciare, mesaje text, extrase bancare și memoriile lui Desirrê despre experiențele sale.

Desirrê spune că, în cazul ei, Torres i-a cumpărat un bilet de avion din Germania, după ce i-a spus că se sinucide și are nevoie de sprijinul lui Desirrê. Torres este, de asemenea, acuzată că a convins-o pe Letícia, care avea 14 ani când a început sesiunile de life-coaching cu ea, să se mute în SUA pentru un program au pair și apoi să renunțe pentru a locui și lucra cu ea.

În ceea ce o privește pe Sol, aceasta spune că a fost de acord să se mute cu Torres după ce a rămas fără adăpost și a fost angajată pentru a efectua citiri de tarot și cursuri de yoga. Dar nu a durat mult până când femeile au descoperit că realitatea lor era foarte diferită de basmul care le fusese promis.

Tinerele ajungeau să se prostitueze, după ce erau amenințate și șantajate

În câteva săptămâni, Desirrê spune că Torres a presat-o să lucreze într-un club local de striptease, spunându-i că, dacă nu se conformează, Desirrê va trebui să ramburseze toți banii pe care îi cheltuise pentru ea: zboruri, cazare, mobilă pentru camera ei și chiar "vrăjitoria" pe care Torres o efectuase. Desirrê spune că nu numai că nu avea acești bani, dar la vremea respectivă credea și în puterile spirituale pe care Torres pretindea că le are, așa că atunci când Torres a amenințat-o că o va blestema pentru că nu a urmat ordinele a fost îngrozită.

"Era foarte dificil să ieși din situație, pentru că ea deține banii tăi", a declarat Sol pentru BBC. "A fost îngrozitor. Mă gândeam că mi se poate întâmpla ceva pentru că ea avea toate informațiile mele, pașaportul, permisul de conducere."

Dar Sol spune că și-a dat seama că trebuie să scape cumva după ce a auzit o convorbire telefonică în care Torres îi spunea unei alte cliente că trebuie să lucreze ca prostituată în Brazilia ca "pedeapsă". Sol a reușit să plece cu ajutorul unui fost prieten.

Între timp, armele deținute de soțul lui Torres au început să apară în mod regulat pe poveștile ei de pe Instagram și au devenit o sursă de teamă pentru celelalte femei. În această perioadă, Desirrê spune că Torres a încercat să o convingă să renunțe la clubul de striptease pentru a lucra ca prostituată. Ea spune că a refuzat, iar a doua zi Torres a dus-o într-o zi surpriză la un poligon de trageri. Speriată, Desirrê spune că a cedat în cele din urmă cererii lui Torres.

Dacă femeile nu atingeau cotele de câștig stabilite de Torres, care crescuseră de la 1.000 de dolari, la 3.000 de dolari pe zi, nu aveau voie să se întoarcă în casă în acea noapte, spun ele. "Am ajuns să dorm pe stradă de mai multe ori", adaugă Desirrê.

Campanie pe internet pentru găsirea a două fete dispărute din Brazilia, declanșată de apropiații victimelor

Extrasele bancare, văzute de BBC, arată că Desirrê a transferat peste 21.000 de dolari în contul lui Torres, numai în iunie și iulie 2022. Ea spune că a fost forțată să predea o sumă mult mai mare în numerar.

În septembrie, prietenii și rudele lui Desirrê și Letícia din Brazilia au lansat campanii pe rețelele de socializare pentru a le găsi, devenind din ce în ce mai îngrijorați, după luni întregi în care nu au fost contactați. În acel moment, ele abia mai puteau fi recunoscute. Părul lor brunet fusese vopsit blond platinat pentru a se potrivi straniu cu al lui Torres. Desirrê spune că, în acel moment, toate contactele sale telefonice fuseseră blocate și că se supunea fără întrebări ordinelor influencerului.

Pe măsură ce pagina de Instagram pentru căutarea lui Desirrê a luat amploare, povestea a dominat agențiile de știri din Brazilia. Prietenii lui Desirrê s-au temut chiar că aceasta ar fi putut fi ucisă, iar familia lui Letícia a lansat apeluri disperate pentru întoarcerea lor în siguranță acasă. Ana, care a locuit cu Torres în 2019, s-a sesizat imediat ce a văzut știrile. Ea spune că a ghicit imediat că "Torres ținea alte fete".

Împreună cu alți foști clienți, Ana a început să contacteze cât mai multe autorități, inclusiv FBI, în încercarea de a obține arestarea influencerului. Cu cinci luni mai devreme, atât ea, cât și Sol îl denunțaseră pe Torres la poliția din SUA, dar spun că nu au fost luate în serios. 

Într-o înregistrare video pe care a înregistrat-o la momentul respectiv ca probă, împărtășită ulterior cu BBC, se poate auzi o Ana tulburată spunând: "Această persoană este foarte periculoasă și a amenințat deja că mă omoară".

Apoi au fost descoperite profilurile femeilor dispărute, pe site-uri de escorte și prostituție. Suspiciunile de exploatare sexuală, împărtășite pe rețelele sociale, păreau să fie confirmate.

Până în decembrie 2022, cele două femei au fost returnate în siguranță în Brazilia.

Kat Torres: „Eu sunt Iisus”

"Când i-am văzut pe cei care depuneau mărturie, spuneau atât de multe minciuni. Atât de multe minciuni încât, la un moment dat, nu m-am putut opri din râs", a declarat Kat Torres, pentru BBC. "Oamenii spuneau că sunt un guru fals".

Când a fost confruntată de jurnaliști cu dovezile strânse, a devenit mai ostilă, acuzându-i și pe aceștia că mint.

"Tu alegi să crezi orice alegi să crezi. Eu pot să vă spun că sunt Iisus. Iar tu îl poți vedea pe Iisus, sau îl poți vedea pe diavol, asta e tot. E alegerea voastră. E mintea ta."

BBC a dezvăluit că, la începutul acestei luni, Torres a fost condamnată de un judecător brazilian la opt ani de închisoare pentru că a supus-o pe Desirrê la trafic de persoane și sclavie. instanța a concluzionat că ea a ademenit-o pe tânără în SUA în scopul exploatării sexuale.

Peste 20 de femei au declarat că au fost înșelate sau exploatate de Torres. Multe dintre ele sunt încă sub terapie psihiatrică pentru a se recupera după ceea ce spun că au trăit ca urmare a tratamentului aplicat de aceasta.

Avocatul lui Torres a declarat pentru BBC că aceasta a făcut apel la condamnarea sa și își susține în continuare nevinovăția.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet