În România, numărul ordinelor de protecție încălcate a crescut cu 26%, fiind sesizate tot mai multe situații în care posesorii de brăţări electronice au comis infracţiuni.
Terorizată, bătută crunt şi chiar înjunghiată de partenerul de viaţă, Mara a povestit, pentru Antena 3 CNN, cum a a obţinut, în ultimii ani, șase ordine de protecţie.
Și nu i-a fost deloc uşor, pentru că trebuia să aducă probe, ca un detectiv, abia apoi agresorul primea interdicţia de a se apropia de ea.
"Niște simple hârtii, nişte simple hârtii. Eu trebuia să demonstrez de fiecare dată că am dreptate. De fiecare dată când încercam să dovedesc şi filmam cu telefonul personal, eram luată în derâdere de organele de ordine", spune Mara.
La rândul lui, agresorul lua în derâdere ordinele primite. După încălcări repetate ale legii, bărbatului i s-a montat o brăţară electronică.
Chiar şi aşa, tot a urmărit-o pe Mara de două ori şi s-a ales cu dosar penal.
Peste 100 de cazuri de violență raportate zilnic
În România, zilnic au loc 160 de cazuri de violenţă domestică, precum loviri şi ameninţări.
Numai în primele opt luni ale anului, instanţele au emis 8.000 de ordine de protecţie.
"Cei care încalcă prevederile ce se regăsesc într-o hotărâre dată de instanţa de judecată sunt pasibili de închisoare de la șase luni la cinci ani", explică Aurel Moldovan, avocat.
Din 280 de agresori cu brăţări electronice, în Capitală şi în alte trei judeţe, aproape 90% au încercat să scoată dispozitivele, s-au apropiat de victime sau chiar le-au agresat.