Antena 3 CNN Mediu Dezbaterea sfârșitului de an: brad artificial versus natural. Care e mai bun din punct de vedere al protejării mediului

Dezbaterea sfârșitului de an: brad artificial versus natural. Care e mai bun din punct de vedere al protejării mediului

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 17:04 20 Dec 2023 Modificat la 17:04 20 Dec 2023

Un studiu și-a propus să afle răspunsul la această întrebare, iar surpriza este mare: cel artificial a emis 8,1 kg de CO2 – echivalentul cu a conduce o mașină pe o distanță de 322 km, iar cel natural a emis 3,1 kg, egal cu 125 km.

În mod uzual, brazii artificial se fabrică din clorură de polivinil, un plastic utilizat pe scară largă despre, ce are un impact negativ asupra sănătății noastre și a mediului.

”În timp ce brazii de Crăciun cresc, ei înghit CO2 - gazul cu efect de seră dominant care încălzește pământul. Dacă sunt tăiați, pot elibera CO2-ul pe care l-au stocat înapoi în atmosferă”, notează Hotnews.

Afacerea brazilor de Crăciun generează multe milioane de euro în fiecare an.

Cel mai mare exportator european de brazi este Danemarca, țara unde aproximativ 2.500 de cultivatori produc 11 milioane de copaci în fiecare an.

Al doilea exportator al Europei este Belgia, unde se înregistrează o cifră de afaceri estimată la 35 de milioane EUR.

”Ceea ce facem prin achiziționarea unui brad natural de Crăciun este să sprijinim economiile locale, comunitățile locale, fermierii locali și pentru mine, aceasta este o parte cheie a ecuației conservării. Atunci când un cultivator de copaci poate culege beneficii economice din terenul său, este mai puțin probabil să-l vândă pentru dezvoltare și mai puțin probabil să îl transforme în alte utilizări”, este de părere Andy Finton, directorul de conservare a peisajului și ecologist al pădurilor la Nature Conservancy din Massachusetts.

După ce trec sărbătorile, brazii naturali sunt aruncați, iar firmele de salubritate îi ridică pentru reciclare sau compostare.

Însă o parte ajung în gropile de gunoi. Acolo se descompun foarte lent și emit metan – un gaz cu efect de seră de aproximativ 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

Citește mai multe din Mediu
» Citește mai multe din Mediu
TOP articole