Antena 3 CNN International News De la Guantanamo Bay în guvern la Kabul. Ce au primit în schimb SUA pentru a-i elibera pe talibanii care au ajuns miniștri

De la Guantanamo Bay în guvern la Kabul. Ce au primit în schimb SUA pentru a-i elibera pe talibanii care au ajuns miniștri

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 13:49 10 Sep 2021 Modificat la 14:03 10 Sep 2021

Este adevărat că premierul Akhund și adjunctul său, Baradar, au reputația unor lideri religioși însă la nivelul titularilor de portofolii pot fi găsiți un lider de rețea teroristă pe capul căruia SUA au pus milioane de dolari recompensă precum și foști deținuți la Guantanamo Bay.

Cazul lui Sirajuddin Haqqani, liderul rețelei teroriste Haqqani, acuzat de atentate cu bombă în care a fost ucis inclusiv un cetățean american, este, probabil, cel mai mediatizat.

Pe lista miniștrilor apar însă și alte nume cu un istoric semnificativ în conflictul de 20 de ani dintre SUA și talibani.

Patru miniștri de la Kabul, foști deținuți la Guantanamo Bay

Noorullah Noori a fost numit ministrul frontierelor și afacerilor tribale.

În primul regim taliban a fost guvernator de provincie în Balkh și Laghman și a comandant militar în Mazar-i-Sharif. Este pe lista Națiunilor Unite cu persoane căutate pentru posibile crime de război împotriva a mii de musulmani șiiți.

Khairullah Khairkhwa este ministru al informațiilor și culturii în cabinetul de la Kabul.

În primul regim taliban a fost însă ministru de interne și a fost apropiat atât de mullahul Omar, fondatorul mișcării talibane, cât și de Osama bin Laden, liderul Al Qaeda. Informații ale serviciilor americane arată că a avut o activitate semnificativă ca traficant de droguri în vestul Afganistanului, folosind profiturile obținute din narcotice pentru a promova interesele militanților.

Abdul Wasiq a fost numit director al informațiilor. În precedentul regim taliban a deținut o funcție similară, fiind adjunct al șefului serviciilor de informații.

Mohammad Fazl este ministru adjunct al apărării talibanilor. În primul regim taliban a fost șeful de stat major al armatei, fiind căutat de ONU, ca și Noori, pentru masacre împotriva șiiților.

Fazl, Wasiq, Khairkhwa și Noori se numără printre cei cinci talibani deținuți de americani la Guantanamo, care au fost eliberați în timpul administrației Obama în schimbul soldatului american Bowe Bergdahl, căzut prizonier în mâinile militanților.

Al cincilea taliban eliberat la schimb cu Bergdahl a fost Mohammad Nabi Omari, șeful comunicațiilor și responsabil cu rezervele de armament în primul regim taliban

Povestea lui Bowe Bergdahl, soldatul recuperat de SUA în schimbul a cinci talibani de top

Ancheta militară a arătat că sergentul Bergdahl şi-a părăsit unitatea în data dispariției sale, 30 iunie 2009.

În interviurile de la dosar cu membrii unității sergentului, aceștia l-au descris pe Bergdahl drept "un naiv care trăia cu iluzia că-i poate ajuta pe afgani dacă îşi abandonează postul din armată".

Nabi Jan Mhullhakhil, șeful poliției din provincia Paktika, unde Bergdahl a staționat împreună cu unitatea sa, a relatat că localnicii i-au povestit cum a fost prins militarul american de către talibani: tânărul soldat se afla în afara bazei, neînarmat, în momentul când a fost arestat de islamiști.

Ulterior, americanii au aflat că sergentul a fost dus în Pakistan, sub supravegherea rețelei Haqqani, care avea conexiuni cu serviciile de spionaj de la Islamabad.

Americanii au folosit spioni, drone şi imagini din satelit pentru a identifica locația prizonierului, în paralel cu negocierile întinse pe ani de zile care s-au finalizat cu eliberarea lui Bergdahl.

Schimbul de prizonieri a fost intermediat de autoritățile din Qatar și aprobat de președintele de atunci, Barack Obama.

Revenit în SUA, Bowe Bergdahl a fost judecat pentru dezertare și comportament inadecvat în fața inamicului. Printr-o sentință pronunțată în 2017, a fost degradat și amendat, fără a fi trimis efectiv la închisoare.

Soldatul recuperat de SUA în schimbul a cinci talibani, numit "trădător murdar" de Donald Trump

În campania din 2016, viitorul președinte american Donald Trump l-a numit pe Bergdahl "un trădător murdar". 

De asemenea, în 2015, senatorul republican John McCain a avertizat că "dacă Bergdahl scapă nepedepsit, vom avea o audiere în Comisia pentru servicii armate a Senatului".

În februarie 2021, Bergdahl a cerut într-o instanță federală ștergerea din dosar a condamnării sale din 2017.

Avocatul său a susținut că sistemul militar de justiție nu a recunoscut impactul comentariilor publice făcute de Donald Trump și John McCain.

În august anul curent, guvernul american cerut, la rândul său, respingerea acțiunii inițiate de Bergdahl.

Fotomontaj: de la stânga la dreapta, Bowe Bergdahl, Mohammad Fazl, Noorullah Noori, Khairullah Khairkhwa și Abdul Wasiq

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole