Antena 3 CNN Externe Borrell crede că decizia Germaniei de a tăia la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina „e o veste proastă”: „Sunt foarte îngrijorat”

Borrell crede că decizia Germaniei de a tăia la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina „e o veste proastă”: „Sunt foarte îngrijorat”

de Bianca Chirilă    |   

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat vineri drept „foarte îngrijorătoare” şi „o veste proastă” decizia Berlinului de a-şi reduce la jumătate anul viitor ajutorul militar pentru Ucraina, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Borrell a subliniat că, „în termeni absoluţi, Germania face enorm” pentru a ajuta Ucraina şi că, „pentru moment”, ceea ce face UE în acest domeniu „este făcut în principal de Germania”.

Prin urmare, viitoarea reducere a ajutorului de către Berlin este „foarte îngrijorătoare”, a spus el. „Este o veste proastă”, a insistat Borrell.

Al doilea contributor, după Statele Unite, la efortul militar al Kievului şi, deci, primul contributor din UE, guvernul german al cancelarului Olaf Scholz, în căutare de economii bugetare, a decis săptămâna trecută să reducă cu jumătate anul viitor suma pe care o alocă în cadru bilateral ajutoarelor militare pentru Ucraina.

Scholz a încercat să-l liniștească pe Zelenski

Scholz a încercat să liniştească luni Kievul, afirmând că Berlinul „este şi rămâne primul susţinător al Ucrainei în Europa”, însă pare evident că nu a reuşit să risipească îngrijorarea provocată de decizia guvernului său.

În comentariile de vineri, Borrell a insistat mai ales pe faptul că această decizie este „foarte îngrijorătoare”, deoarece priveşte principalul susţinător european al Kievului.

„În practică, ţara care sprijină cel mai mult Ucraina, în termeni absoluţi, este Germania. De departe. Cu mult, mult mai mult decât Franţa”, a subliniat el.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile