Decizia renunțării la restricții este luată în ciuda riscului de creștere a infecțiilor cu varianta Delta a coronavirusului, risc asupra căruia specialiștii au avertizat în mod repetat.
Potrivit lui Johnson, cel mai important lucru rămâne vaccinarea.
Premierul a avertizat că "pandemia nu s-a terminat" și că lucrurile nu vor reveni, pur și simplu, situația dinainte de pandemia de COVID.
Ce se schimbă din 19 iulie
Restricțiile asupra contactelor sociale vor fi ridicate de lunea viitoare, chiar dacă oficialitățile vor continua să ceară aplicarea unora, cu titlu de recomandare.
Obligativitatea de a purta masca în unele locuri publice închise va fi eliminată.
Cluburile de noapte se vor putea redeschide.
Limitele impuse asupra numărului de clienți sau de spectatori vor fi eliminate pentru toate localurile și evenimentele.
Distanțarea fizică obligatorie la un metru și numărul limită de persoane care se pot întâlni vor fi eliminate, de asemenea.
Boris Johnson se așteaptă ca britanicii să poarte masca voluntar
Totuși, ministrul britanic al sănătății le-a spus parlamentarilor că organizatorii marilor evenimente vor fi încurajați să folosească așa-numitele pașapoarte locale de vaccinare în situațiile de risc ridicat.
La fel ca și în Europa, este vorba de documentul electronic care atestă că titularul a urmat schema completă de vaccinare sau are un rezultat negativ la testul COVID sau are imunitate naturală în urma trecerii prin boală.
În Anglia, există o aplicație NHS (sistemul național de sănătate britanic) care gestionează acest document.
Premierul britanic declarat, luni seară, că se așteaptă în continuare "ca oamenii să poarte mască în locurile aglomerate și în spațiile închise", precum transportul în comun.
El a precizat că guvernul va păstra în vigoare politica "dură" la frontiere și sistemul de testare, depistare și izolare a celor infectați.
Între timp, Europa se pregătește pentru noi restricții
Olanda a reintrodus restricțiile asupra cluburilor de noapte, festivalurilor muzicale și restaurantelor, în contextul creșterii "peste așteptări" a ratei infecțiilor în această țară, de la redeschiderea aproape completă din 26 iunie. Potrivit oficialităților, creșterea este parțial provocată de varianta Delta.
Portugalia a înregistrat luni 1.782 de noi cazuri. Autoritățile au reinstituit restricția de circulație pe timp de noapte în anumite zone cu risc ridicat și solicită turiștilor să prezinte un test negativ sau un certificat de vaccinare pentru a se caza în hoteluri. De asemenea, aceste documente sunt solicitate și pentru clienții din weekend care sunt serviți în interior.
În Franța, guvernul cere cetățenilor să se vaccineze iar autoritățile de resort spun că țara este "cu patru săptămâni în urma Marii Britanii" din punct de vedere al situației epidemiologice.
Potrivit ministrului sănătății, Olivier Véran, Franța este "la începutul celui de-al patrulea val".
Luni seara, președintele Emmanuel Macron a anunțat că vaccinarea devine obligatorie pentru personalul din spitalul și clinici, personalul din aziluri de bătrâni și cei care îngrijesc persoane vulnerabile la domiciliu.
Acestora li se pune în vedere să se vaccineze până pe 15 septembrie, după care cei nevaccinați vor fi sancționați.
Guvernul francez se teme că, la începutul lunii viitoare, numărul zilnic de noi infectări va crește la 20.000, de la circa 3.000 în prezent.