Boris Johnson s-a remarcat între liderii occidentali drept unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei.
Vizita de miercuri este cea de-a treia efectuată de liderul britanic în Ucraina de la începutul războiului.
Astfel, premierul britanic a vizitat Kievul la sfârșitul lunii aprilie, apoi a revenit într-o a doua vizită-surpriză în iunie.
Volodimir Zelenski a marcat momentul de miercuri pe conturile sale de pe rețelele sociale:
"Sunt bucuros să îl întâmpin de Ziua Independenței pe Boris Johnson, un mare prieten al Ucrainei.
Boris, îți mulțumesc pentru sprijinul fără compromisuri acordat țării noastre din primele zile ale agresiunii ruse, pentru apărarea cu fermitate a intereselor Ucrainei pe arena internațională!
Ucraina este norocoasă să aibă un astfel de prieten!"
Boris Johnson a postat, la rândul său, pe Twitter:
"Ceea ce se întâmplă în Ucraina este important pentru noi toți. De aceea sunt astăzi la Kiev. De aceea, Marea Britanie va continua să fie alături de prietenii noștri ucraineni. Cred că Ucraina poate să câștige și va câștiga acest război".
Cu ocazia vizitei la Kiev, lui Johnson i-a fost acordat "Ordinul Libertății" de către președintele ucrainean.
Distincția "reflectă eforturile pe care Boris le-a făcut pentru țara noastră și toată Europa", a spus Volodimir Zelenksi în timpul ceremoniei.
"Vreau să vă mulțumesc, ție și poporului Ucrainei, pentru onoarea incredibilă pe care mi-ați făcut-o și despre care cred că este o adevărată recunoaștere a eforturilor Marii Britanii", a spus, la rândul său, premierul britanic.
Conform informațiilor din surse guvernamentale, Regatul Unit a acordat Ucrainei ajutoare militare și financiare de circa 2,3 miliarde de lire sterline (circa 2,7 miliarde de dolari) de la începutul invaziei ruse.
În timpul vizitei de miercuri de la Kiev, Boris Johnson a anunțat un ajutor suplimentar în valoare de alte 66 de milioane de dolari.
Potrivit CNN, acesta include 200 de drone de ultimă generație, drone-kamikaze care detonează la identificarea țintei ("loitering munition"), precum și 850 de micro-drone Black Hornet, proiectate special pentru a fi utilizate în orașe și sate, în vederea detectării forțelor inamice.
Susținerea față de Ucraina nu i-a salvat mandatul lui Johnson
Implicarea pro-Ucraina a șefului guvernului de la Londra nu l-a ajutat pe acesta să-și salveze mandatul.
După o serie de scandaluri interne, care i-au determinat pe miniștrii cabinetului său să demisioneze în număr mare, Johnson a anunțat, în data de 7 iulie, că "decizia luată de membrii Partidului Conservator implică un nou lider al formațiunii de guvernământ și un nou prim-ministru".
El a reușit să obțină rămânerea în funcție până ce conservatorii își vor alege un nou lider, care va deveni și șeful noului cabinet.
"E clar că voința Partidului Conservator este să existe un nou lider al partidului și, prin urmare, un nou prim-ministru. Procesul alegerii unui nou lider trebuie să înceapă acum iar calendarul va fi anunțat săptămâna viitoare", spunea Johnson în ziua demisiei, în fața sediului din Downing Street nr. 10.
"Noului lider, oricine va fi, îi promit că îi voi acorda tot sprijinul pentru a ajuta poporul britanic să depășească aceste momente dificile (...)Sunt trist să renunț la cea mai bună slujbă din lume. Dar trebuie să mergem mai departe", a concluzionat el.
Sfârșitul politic al lui Johnson, primit cu satisfacție reținută la Moscova
Kremlinul și-a făcut cunoscută oficial poziția față de demisia premierului britanic Boris Johnson într-o declarație care subliniază antipatia regimului rus față de liderul de la Londra.
"Lui Johnson nu îi place de noi, nici nouă de el", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.
El a spus că știrile privind plecarea liderului conservator din fruntea guvernului britanic nu interesează prea mult Moscova.
Peskov a adăugat că Rusia speră că, într-o bună zi, vor ajunge la putere în Marea Britanie "persoane mai profesioniste și în măsură să ia decizii prin dialog".