Antena 3 CNN Externe Boris Johnson, la capăt de drum. Premierul a acceptat să demisioneze din fruntea Partidului Conservator, dar vrea să rămână prim-ministru până la toamnă

Boris Johnson, la capăt de drum. Premierul a acceptat să demisioneze din fruntea Partidului Conservator, dar vrea să rămână prim-ministru până la toamnă

Boris Johnson demisionează de la conducerea Partidului Conservator din Marea Britanie.

de Adrian Iclozan    |   

O sursă din cabinetul prim-ministrului britanic a precizat că Johnson a discutat în acest sens cu Graham Brady, președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator.

Potrivit celor convenite, premierul va rămâne la conducerea guvernului până la toamnă, când Partidul Conservator va alege un nou lider, la conferința programată în luna octombrie, relatează BBC.

Update: Boris Johnson a numit o nouă echipă de miniștri

Premierul britanic Boris Johnson a numit o nouă echipă completă de miniștri, după ce în ultimele zile s-a confruntat cu zeci de demisii și cu cereri imperative de a demisiona, formulate de membri ai cabinetului său.

Informația este transmisă de Chris Mason, corespondent politic al BBC.

Știrea inițială

Demisia lui Boris Johnson de la conducerea formațiunii de guvernământ și păstrarea funcției de prim-ministru până la toamnă reprezintă un compromis, în urma scandalului uriaș din ultimele zile, marcat de zeci de demisii din echipa guvernamentală și din conducerea partidului.

Cei care au dat tonul au fost titularii portofoliilor Finanțelor și Sănătății, Rishi Sunak și Sajid Javid. Au urmat, în decurs de doar câteva zeci de ore, multe alte demisii.

Până și noul ministru de Finanțe, Nadhim Zahawi, i-a cerut lui Boris Johnson să demisioneze, într-o scrisoare publicată pe rețelele sociale.

Noul șef al finanțelor din Marea Britanie: "Domnule prim-ministru, plecați acum!"

"Domnule prim-ministru, în sinea dumneavoastră știți că acesta este lucrul corect. Plecați acum", a scris Zahawi.

"Ieri, împreună cu colegii mei, i-am arătat clar Prim-ministrului că situația merge într-o singură direcție și că ar trebui să plece în mod demn. Din respect, și cu speranța că va asculta sfatul unui prieten vechi de 30 de ani, am păstrat privată această discuție. Sunt devastat că (Johnson) nu a ascultat și că subminează, în ultimul ceas, realizările incredibile pe care le-a obținut acest guvern", a continuat ministrul.

Ultimul mare scandal care i-a șubrezit poziția lui Boris Johnson a izbucnit după ce presa a relatat că premierul a numit într-o funcție guvernamentală un parlamentar conservator, Chris Pincher, acuzat de agresiunea sexuală a unor bărbați, în condițiile în care șeful guvernului ar fi știut de existența acestor acuzații.

Însă scandalul Pincher a fost precedat de numeroase altele, între care s-au detașat cele privind încălcarea regulilor stricte din timpul pandemiei în cadrul unor petreceri ce au avut loc inclusiv în apartamentul privat al lui Johnson.

Johnson a supraviețuit unui vot de neîncredere în sânul Partidului Conservator, la începutul lunii iunie, dar evenimentele din ultimele zile pun capăt, în mod previzibil, chiar dacă printr-o amânare de câteva luni, carierei sale politice.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile