Antena 3 CNN Externe Rușii atacă Ucraina cu bombardiere și drone. Explozii în Kiev, un hotel din Krivoi Rog a fost lovit. Patru oameni au murit

Rușii atacă Ucraina cu bombardiere și drone. Explozii în Kiev, un hotel din Krivoi Rog a fost lovit. Patru oameni au murit

de Georgiana Marina    |   

În replică, Ucraina a mobilizat avioanele de luptă F-16. Cel puţin patru oameni au murit în urma ultimului atac masiv cu rachete şi drone lansat de Rusia. Atacul a vizat în primul rând capitala Kiev dar şi oraşe de pe întreg teritoriul ţării. Ca urmare a atacului, Polonia a pus avioanele de luptă în stare de alertă. Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că trupele sale au avansat alţi 3 kilometri în regiunea rusă Kursk şi au cucerit alte două localităţi.

UPDATE 9.10 Două persoane au fost ucise după ce un hotel a fost „distrus” în oraşul Krivoi Rog din centrul Ucrainei, au declarat oficialii regionali. De asemenea, două persoane au murit în atacuri cu drone asupra oraşului Zaporojie, la est de Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Doi civili ar putea fi încă sub dărâmăturile hotelului din Krivoi Rog şi cinci au fost răniţi în atac, a declarat Serhii Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk în care se află Krivoi Rog. Şase magazine, patru clădiri înalte şi opt maşini au fost, de asemenea, avariate.

În Zaporojie, două persoane au fost ucise şi patru rănite în cursul nopţii, a declarat Ivan Fedorov, guvernatorul regiunii. „Acestea sunt consecinţele atacului de peste noapte cu drone Shahed asupra Zaporojie”, a spus Fedorov, referindu-se la dronele kamikaze de fabricaţie iraniană pe care Kievul spune că Rusia le foloseşte în atacurile sale.

Știrea inițială

Sirenele antiaeriene au sunat în Kiev şi în multe alte oraşe încă de la primele ore ale dimineţii. Ruşii au folosit pentru atac 11 avioane de vânătoare MIG-31 dar şi drone lansate din regiunile de la frontiera cu Ucraina.

O parte dintre locuitorii Kievului s-au refugiat în staţiile de metrou de teama proiectilelor ruseşti.

Cel puţin șapte explozii s-au auzit în cursul dimineţii în capitala Ucrainei. Primarul din Kiev a declarat că bombardamentul a afectat alimentarea cu energie electrică şi apă a oraşului. Ministrul ucrainean al energiei a transmis că "situația este extrem de dificilă" în sistemul energetic după atac şi că s-a trecut la întreruperi de alimentare în regim de urgenţă.

Şi guvernatorii din regiunile sudice Odesa şi Zaporojie, precum şi cel din regiunea Harkov au anunţat explozii şi au sfătuit oamenii să se adăpostească. Cel puţin patru persoane au fost ucise şi mai multe rănite de bombardamentul rusesc. Din cauza atacurilor aeriene din vestul Ucrainei, armata poloneză a pus avioanele de luptă în stare de alertă.

Într-o postare pe X, armata poloneză a transmis că "Au fost lansate toate procedurile necesare pentru a asigura siguranța spațiului aerian polonez, iar Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze monitorizează în permanență situația."

Între timp Volodimir Zelenski a transmis că incursiunea trupelor sale în Kursk continuă şi că soldaţii ucraineni avansează în interiorul Rusiei: "Avansăm în regiunea Kursk - cu unul până la trei kilometri. Am preluat controlul asupra altor două așezări. Operațiuni active sunt în curs de desfășurare într-o altă așezare".

La rândul său, Ministerul rus al Apărării afirmă că forțele sale armate continuă să respingă trupele ucrainene în direcția Kursk. De asemenea, armata rusă desfășoară operațiuni de recunoaștere și căutare pentru a identifica și elimina grupurile de sabotaj ucrainene care încearcă să pătrundă pe teritoriul rus.

Şi în Doneţk se duc lupte grele. Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a emis un raport de război potrivit căruia 68 de lupte au avut loc în zonele de pe linia frontului. Cea mai grea situaţie pentru ucraineni este în direcția Pokrovsk.

Subiecte în articol: Ucraina Rusia Război Ucraina bombardiere
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile