Antena 3 CNN Externe Bombardamente devastatoare ale ruşilor în oraşe din estul Ucrainei. Ordinul a venit direct de la Kremlin

Bombardamente devastatoare ale ruşilor în oraşe din estul Ucrainei. Ordinul a venit direct de la Kremlin

Alin Tarnovschi
3 minute de citit Publicat la 23:15 28 Mai 2022 Modificat la 23:17 28 Mai 2022

Forțele invadatoare par a fi aproape de a cuceri întreaga regiune Lugansk din Donbas, unul dintre cele mai modeste obiective de război pe care Kremlinul și le-a stabilit după ce a renunțat la asaltul asupra Kievului în fața rezistenței ucrainene, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat astăzi că trupele sale și forțele separatiste aliate dețin în prezent controlul deplin asupra orașului Lyman, locul unde se află un nod de cale ferată la vest de râul Siverskyi Donets, în regiunea Donețk, care se învecinează cu Luhansk.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat că bătălia pentru Lyman continuă, a relatat site-ul ZN.ua, citat de Reuters.

Severodonetsk, situat la aproximativ 60 km de Lyman, pe malul estic al râului, și cel mai mare oraș din Donbas încă deținut de Ucraina, a fost supus unui asalt puternic din partea rușilor.

Atacuri devastatoare cu rachete în oraşele din estul Ucrainei

"Severodonetsk se află sub un tir inamic constant", a postat astăzi poliția ucraineană pe rețelele de socializare.

Artileria rusă bombarda, de asemenea, drumul Lysychansk-Bakhmut, de care Rusia are nevoie pentru a încercui forțele ucrainene.

"Au existat distrugeri semnificative în Lysychansk", a precizat poliția.

Guvernatorul din Luhansk a declarat vineri că trupele rusești au intrat deja în Severodonetsk. Este posibil ca trupele ucrainene să fie nevoite să se retragă din oraș pentru a evita capturarea, a declarat guvernatorul Serhiy Gaidai. Nu era clar dacă acestea au început să se retragă astăzi, notează Mediafax.

Consilierul prezidențial ucrainean, care este și negociatorul de pace, Mykhailo Podolyak a repetat sâmbătă un apel pentru livrări de lansatoare de rachete multiple cu rază lungă de acțiune fabricate în SUA. Oficiali americani au declarat pentru Reuters că astfel de sisteme sunt luate în considerare în mod activ, o decizie fiind posibilă în zilele următoare.

"Este greu să lupți atunci când ești atacat de la 70 de km distanță și nu ai cu ce să ripostezi. Ucraina poate întoarce Rusia în spatele Cortinei de Fier, dar avem nevoie de arme eficiente pentru asta", a scris Podolyak pe Twitter.

Armata ucraineană a declarat sâmbătă că trupele sale au respins opt asalturi în Donețk și Lugansk în ultimele 24 de ore.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în raportul său zilnic de informații că, dacă Rusia reușește să preia controlul asupra acestor zone, Kremlinul ar considera probabil că este vorba de o „realizare politică substanțială”, pe care ar putea să o folosească pentru a-și justifica invazia în fața poporului rus.

Aproximativ 90% din clădirile din Severodonetsk au fost avariate, a declarat guvernatorul Gaidai, 14 clădiri înalte fiind distruse în ultimul bombardament. Câteva zeci de cadre medicale au rămas în Severodonetsk, dar au întâmpinat dificultăți să ajungă la spitale din cauza bombardamentelor, a spus el. Reuters nu a putut verifica independent informațiile.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, au declarat că, deși forțele rusești au început atacuri directe asupra zonelor construite din Sievierodonetsk, este posibil să se lupte pentru a cuceri teren în oraș.

Președintele Volodimor Zelenski a rămas încrezător în discursul său adresat vineri seara ucrainenilor.

„Dacă ocupanții cred că Lyman și Sievierodonetsk vor fi ale lor, se înșeală. Donbasul va fi ucrainean”, a declarat Zelenski.

Într-un interviu televizat, Zelenski a declarat că, în opinia sa, Rusia va fi de acord cu discuțiile dacă Ucraina poate recuceri tot teritoriul pe care l-a pierdut de la începutul invaziei, la 24 februarie.

Cu toate acestea, Zelenski a exclus ideea de a folosi forța pentru a recâștiga tot teritoriul pe care Ucraina l-a pierdut în favoarea Rusiei din 2014, care include și Crimeea, anexată de Moscova în acel an.

„Nu cred că putem să ne reluăm tot teritoriul prin mijloace militare. Dacă decidem să mergem pe această cale, vom pierde sute de mii de oameni”, a spus el.

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole