Forţele rebele din Siria înaintează spre sud, după ce au ocupat mare parte din orașul Alep, din nordul ţării. Armata siriană, susţinută de grupări pro-iraniene, a lansat mai multe contraatacuri şi a bombardat bazele rebelilor, atacuri în urma cărora au ucis 13 civili. Deşi susţin tabere adverse în acest conflict, Statele Unite şi Turcia încearcă să detensioneze situaţia din Siria.
Acesta este primul atac de amploare al forţelor opoziției asupra Alepului, după ce, în 2016, forţele președintelui sirian Bashar Assad, susţinute de Rusia şi gruparea pro-iraniană Hezbollah, au reuşit să obţină controlul asupra a 70 la sută din suprafaţă ţării. Oraşul Alep a fost recucerit din mâinile rebelilor în urma unui brutal bombardament aerian rusesc. Acum, ofensiva rebelilor este condusă de Hayat Tahrir al-Sham, o grupare islamistă afiliată reţelei teroriste al-Qaeda, cu sediul în provincia Idlib din nord-vestul Siriei. Aliatul acesteia este o grupare susţinută de Turcia.
Jack Sullivan, consilier pentru securitate naţională la Casa Albă: "Este o chestiune complicată, deoarece grupul care se află în avangarda acestui avans rebel - HTS - a fost desemnată, de fapt, de Statele Unite drept o organizație teroristă. Așadar, avem îngrijorări reale cu privire la planurile și obiectivele acestei organizații. În același timp, desigur, nu ne plângem de faptul că guvernul Assad, sprijinit de Rusia, Iran și Hezbollah, se confruntă cu anumite tipuri de presiune".
Forţele rebele din Siria înaintează spre sud, după ce au ocupat mare parte din orașul Alep, din nordul ţării. FOTO: Profimedia Images
După ce au cucerit o parte din oraşul Alep, forţele rebele s-au îndreptat spre sudul ţării. Forţele guvernamentale siriene s-au regrupat şi, susţinute de miliţiile pro-iraniene din Irak, trimise de Teheran, au lansat mai multe contraatacuri. Cel puţin 13 civili, inclusiv femei şi copii, au fost ucişi în bombardamentele aviaţiei siriene asupra bazelor rebelilor din oraşul Idlib.
Deşi susţin tabere opuse în acest război, Turcia și Iranul au convenit luni să colaboreze pentru a readuce calmul în Siria.
Abbas Araghchi, ministrul iranian de Externe: "Republica Islamică Iran își anunță sprijinul deplin pentru guvernul, poporul și armata siriană. Vom continua să fim alături de guvernul, poporul și armata Siriei, așa cum am făcut-o și înainte, și credem că stabilitatea și pacea în Siria au o importanță primordială pentru pacea și stabilitatea regiunii."
Hakan Fidan, ministrul de Externe al Turciei: "Am transmis în mod repetat avertismentele noastre cu privire la aceste aspecte tuturor părților relevante. Evoluțiile recente arată încă o dată că Damascul trebuie să ajungă la un acord cu propriul său popor și cu opoziția legitimă. Turcia este pregătită să ofere toate contribuțiile necesare în această direcție."
Teheranul şi Ankara au anunțat că intenționează să convoace o reuniune a Procesului de la Astana, o inițiativă diplomatică lansată de Rusia, Iran și Turcia pentru a pune capăt conflictului din Siria.