În Marea Nordului au fost ridicate în aer bombardiere americane și aeronave din țări europene membre ale alianței militare.
În Marea Mediterană, nave din 15 state aliate, inclusiv din România, participă la aplicații menite să le testeze viteza de reacție în caz de conflict.
Exercițiile militare au loc într-un moment tensionat în relația cu Rusia, care duce, de aproape 8 luni, un război sângeros în Ucraina.
NATO exersează utilizarea armamentului nuclear amplasat în Europa
În contextul în care Moscova a amenințat că își va apăra noile teritorii anexate ilegal inclusiv cu ajutorul bombelor atomice, NATO exersează folosirea rachetelor nucleare americane amplasate în Europa, a căror prezență nu mai este, de multă vreme, un secret.
În cadrul exercițiilor sunt folosite replici ale armei nucleare tactice care poartă numele de B61.
O astfel de rachetă are 3,5 metri lungime, cântărește 320 de kilograme și costă 28 de milioane de dolari bucata.
În anii '60 din secolul trecut au fost construite peste 3.000 de astfel de arme în 13 variante, cu puteri explozive între 0,3 și 340 de kilotone.
"Principiul descurajării se bazează pe ideea că transparența și claritatea arată ce poți face și ce ești dispus să faci, pentru a oferi mai multă stabilitate. Ca atare, orice limitare a acestor semnale de descurajare ar fi inevitabil legată de creșterea riscului de escaladare", spune Arne Collatz, purtător de cuvânt Ministerul german al Apărării.
Grupul de atac al portavionului USS George H.W. Bush, plasat sub comandă NATO
La exercițiile militare care se desfășoară în Marea Mediterană participă și echipajul de pe USS George H. W. Bush, unul dintre cele mai mari portavioane ale marinei americane.
"Astăzi avem misiuni care sunt programate pentru șapte ore şi jumătate, zboruri din Marea Adriatică până în Lituania, prin România, prin Ungaria, în timp ce simultan susținem operațiuni în Marea Tireniană alături de forțele italiene", a precizat Dave Pollard, ofițer american.
Este pentru a treia oară în 2022 când NATO preia comanda unui grup de atac al Marinei militare americane cu un portavion în componență un portavion și tot pentru a treia oară când se întâmplă acest lucru după Războiul Rece.
Foto: rachetă hipersonică AGM-183A lansată de pe un bombardier strategic american B52 în timpul unui test