Antena 3 CNN Actualitate Bombă bacteriologică pe Dunăre

Bombă bacteriologică pe Dunăre

1 minut de citit Publicat la 15:11 15 Noi 2016 Modificat la 15:11 15 Noi 2016

Cotidianul britanic The Guardian a publicat un material amplu despre poluarea din Dunăre. Potrivit specialiștilor, apa este din ce în ce mai poluată cu particule de plastic, pesticide şi deşeuri farmaceutice.

"În presă apar imagini triste, deoarece mostrele prelevate din Dunăre, din peşti şi din păsări constată prezenţa unor doze mari de plastic", declară Gabor Farkass, directorul Asociaţiei ungare pentru Materiale Plastice, denunţând atitudinea nepăsătoare a autorităţilor faţă de reciclare.

 "După ce a supravieţuit zeci de ani poluării industriale masive în perioada comunistă, statutul ecologic al Dunării s-a îmbunătăţit semnificativ. Dar se conturează ameninţări din partea unor noi surse de poluare pentru fluviul aflat pe primul loc în lume din punctul de vedere al numărului mare de ţări străbătute", notează cotidianul The Guardian

Cel mai recent raport al Comisiei pentru Protejarea Dunării (ICPDR) a identificat principalele 20 de substanţe care poluează Dunărea, constatând că doar şapte sunt raportate la nivel oficial.

"Asistăm la o lipsă masivă de informaţii despre tipurile de substanţe poluante transferate în Dunăre de entităţi industriale", atrage atenţia Adam Kovacs, expert tehnic pentru controlul asupra polurării la Comisia pentru Protejarea Dunării (ICPDR). El acuză că legislaţia Uniunii Europene este desuetă.

Una dintre noile surse de poluare sunt particulele de plastic, acestea afectând peştii şi larvele, care le confundă cu mâncarea. Un studiu efectuat anul trecut în Austria a descoperit că 40 de tone de microplastice - bucăţi de cel mult 5 mm - sunt transportate anual de Dunăre.

Rudiger Baunemann, directorul general al asociaţiei PlasticsEurope, ia apărarea industriei de profil, susţinând că producătorii fac tot posibilul pentru protejarea mediului. Este nedrept ca vina să le fie atribuită doar companiilor. Este "necesar un efort comun între industria de profil, autorităţi, ONG-uri şi alte părţi implicate", spune Baunemann.

Etichete: Dunare poluare deseuri
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole