Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Bolile cardiace ale copiilor. Dr. Cristian Bulescu explică semnele la care părinții trebuie să fie atenți

Bolile cardiace ale copiilor. Dr. Cristian Bulescu explică semnele la care părinții trebuie să fie atenți

1 din 100 de copii se naște cu o malformație cardiacă congenitală. Chirurgul cardiovascular Cristian Bulescu ne spune la ce trebuie să fie atenți părinții astfel încât să meargă urgent cu ai lor copii la un specialist, până nu este prea târziu. 

de Andreea Cigolea    |   

Cele mai frecvente malformații cardiace ale copiilor sunt defectul septal interventricular, adică o comunicare între camerele mari ale inimii, ventriculul stâng și ventriculul drept; defectul septal interatrial - o comunicare între camerele mici ale inimii; Tetralogia Fallot - o malformație mai complexă care asociază patru leziuni; coartația de aortă, canalul arterial permeabil, stenoza pulmonară izolată.  

Cum își pot da părinții seama că cei mici suferă de o boală de inimă

Sunt mai multe elemente sugestive, unele apar imediat după naștere, altele după cîteva luni sau câțiva ani de evoluție a bolii. În general este vorba de fenomene care sugerează existența unei insuficiențe cardiace - respirație precipitată, rapidă, superficială; stare de oboseală atunci când copilul face un efort; ritm cardiac accelerat, adică o tahicardie; o încetinire a creșterii în greutate datorată faptului că nu reușesc să termina porția din farfurie la fiecare masă. Pe de altă parte sunt fenomene de cianoză - o învinețire a tegumentelor, mai ales la nivelul extremităților. 

În stadii mai avansate ale bolii puteam avea de a face cu elemente ale șocului cardiogen- paloare tegumentală, transpirații reci, o stare generală extrem de alterată.

Cauzele apariției bolilor cardiace la copii

Aceste tulburări apar în general odată cu organogeneza inimii. În perioada intrauterină, inima se formează anormal din diverse cauze. Uneori sunt asociate cu sindroame genetice cum ar fi sindromul Down sau cindromul Turner sau cu alte sindroame mai rare. Alteori sunt asociate cu prezența unor factori de risc materni, cum arfi infecțiile în timpul sarcinii cu rubeolă sau toxoplasmoză, administrarea unor medicamente sau substanțe de risc, cum ar fi unele anticoagulante orale, unele anticonvulsivante, alcoolul, fumatul. De asemenea, un factor de risc poate fi vârsta prea mică sau prea înaintată a mamei la momentul concepției. 

Unele tulburările cardiace se pot descoperi înainte de naștere, la o ecografie prenatală, dar la acel moment cărțile sunt deja jucate, malformația deja a apărut și ea va fi prezentă și la naștere. 

Cele mai multe din bolile cardiace ale copiilor au nevoie de o intervenție chirurgicală sau combinată la un moment dat, în timpul vieții. Depinde de severitatea bolii. Unii copii au nevoie de intervenții sau tratament chirurgical încă din primele zile de viață. 

Pericolul la care sunt expuși copiii dacă nu sunt duși din timp la cardiolog

Dacă nu se merge din timp la medic se poate ajunge la situația în care respectiva boală nu mai poate fi tratată. Dacă inima și plămânii sunt afectați în mod ireversibil, singura soluție mai rămâne transplantul, ceea ce în România este foarte greu de făcut. 

Circuitul recomandat este consultarea medicului de familie sau a unui pediatru și mai departe examinarea și luarea în evidență la un cabinet pentru boli cardio-vasculare. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile