Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Bogdan Chirieac: "Karl Nehammer l-a 'cumpărat' pe Rumen Radev cu 'mărgele de sticlă', precum colonialiștii, pe vremuri"

Bogdan Chirieac: "Karl Nehammer l-a 'cumpărat' pe Rumen Radev cu 'mărgele de sticlă', precum colonialiștii, pe vremuri"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:06 02 Ian 2023 Modificat la 19:23 02 Ian 2023

Radev a asistat la Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena alături de Nehammer, la invitația acestuia.

Prin votul din Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) din 8 decembrie 2022, Austria a blocat atât aderarea României, cât și a Bulgariei la spațiul Schengen.

După știrea cu Nehammer și Radev la Concertul de Anul Nou, presa austriacă a relatat că șeful guvernului de la Viena și președintele de la Sofia au stabilit ca în 23 ianuarie 2023 cancelarul și ministrul austriac de Interne să efectueze o vizită la frontiera bulgaro-turcă.

Nehammer spune că dorește să sprijine Bulgaria pentru a obține mai mult ajutor din partea UE pentru protecția frontierelor externe ale Uniunii. 

Bogdan Chirieac: "Nehammer l-a 'cumpărat' pe Radev, precum colonialiștii, pe vremuri"

"Karl Nehammer l-a cumpărat pe Rumen Radev cu niște 'mărgele de sticlă'. Nehammer nu și-a imaginat că votul său dat în Consiliul JAI va avea un asemenea impact la el acasă. Și atunci a găsit această soluție bună pentru domnia sa, pentru Austria: să-l cheme pe Rumen Radev la conceptul de Anul Nou acesta. Asta înseamnă să fii într-o margine de Europă, ești mai provincial. Ca pe vremuri, colonialiștii cu băștinașii, și-a luat mărgelele de sticlă, s-a și fotografiat, foarte mulțumit. Cancelarul Austriei n-a făcut niciun fel de promisiune pentru primirea Bulgariei în spațiul Schengen. Am fost atent. Adică, avea sens această vizită dacă Nehammer anunța: "da, am greșit și față de Bulgaria, și față de România (...) Și, iată, la viitorul Consiliul JAI îmi îndrept punctul de vedere". Dar nu, nici pomeneală. A zis că 'o să vedem, o să facem vizită'. Nu a promis absolut nimic", a comentat Chirieac.

El a remarcat lipsa de unitate a României și Bulgariei, în comparație cu statele din așa-numitul grup Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) care adoptă adesea puncte de vedere comune.

Bogdan Chirieac:  "Poziția președintelui bulgar în fața cancelarului austriac, umilitoare"

Pe de altă parte, Chireac a salutat faptul că președintele român Klaus Iohannis nu a fost la Viena în compania lui Karl Nehammer și Rumen Radev.

El a caracterizat drept "umilitoare" poziția președintelui bulgar în fața cancelarului austriac.

Chirieac a respins și posibilitatea ca, în urma discuțiilor, Austria să spună "da" pentru Bulgaria și "nu" pentru România la extinderea spațiului Schengen.

"Ar fi foarte bine, dar nu se poate geografic. Dacă Bulgaria e în Schengen și vii cu mașina la granița României, te oprești, că nu ești în Schengen. Când ieși din România și intri în Ungaria, iar faci control, că nu vii dintr-o țară Schengen. Deci, nu le-ar folosi la mare lucru bulgarilor intrarea în Schengen fără România. S-ar putea duce doar în Grecia, fără România în Schengen. Dar dacă îi primește doar pe ei (pe bulgari), foarte bine, că suntem și noi cu un pas mai aproape", a spus Bogdan Chirieac la News Hour with CNN. 

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole