Scenariul unei intervenții militare a Rusiei în Republica Moldova a fost evocat de șeful Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, Alexandru Musteață.
Aurescu a fost întrebat despre acest scenariu la Ministerul de Externe al Republicii Moldova, unde a purtat discuții și a susținut o conferință comună cu omologul său, Nicolae Popescu.
"Nu comentez asupra unei situații ipotetice, dar putem observa că războiul Rusiei în Ucraina nu are succes. Rusia este în defensivă iar Ucraina este într-o poziție destul de bună în teatrul de operațiuni. Nu cred în astfel de construcții care să pună în pericol, în acest moment, Republica Moldova.
Dacă va fi nevoie, vom discuta despre măsuri care trebuie să fie luate. Însă nu am informații cu privire la riscuri de acest gen la adresa Republicii Moldova", a răspuns ministrul român.
Aurescu, la Chișinău: "România va fi mereu alături de Republica Moldova"
Anterior, în cursul vizitei oficiale, Bogdan Aurescu a declarat că România "va fi alături mereu de Republica Moldova și cetățenii săi".
Potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe, Aurescu a reiterat în discuțiile cu președintele Maia Sandu "susținerea deplină din partea României în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii săi și în avansarea, în ritm hotărât, a reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, în eliminarea venerabilităților existente în domeniul esențial al securității energetice, precum și în îmbunătățirea nivelului de trai" al populației.
Ministrul român a reamintit demersurile prompte ale instituțiilor de la București, care au condus la furnizarea, de către România, într-o perioadă critică de criză energetică, a peste 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.
Rusia plănuiește să invadeze Republica Moldova la începutul lui 2023, spune șeful SIS
Federația Rusă ar avea în plan să invadeze militar Republica Moldova la începutul anului 2023.
Informația este comunicată de Serviciul de Informații şi Securitate de la Chișinău, transmite Antena 3 CNN.
Materializarea intervenției armate ruse în Republica Moldova depinde de evoluțiile războiului din Ucraina, spune Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate.
Aceasta arată că unul dintre scenariile elaborate de ruși implică o invazie terestră pe teritoriul moldovenesc prin nordul Ucrainei.
Potrivit oficialului de la Chișinău, "întrebarea nu este dacă Rusia va întreprinde o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, ci când se va întâmpla acest lucru".
Invazia ar avea scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană.
Caracterizând perspectiva invaziei drept "un risc real și foarte ridicat", oficialul de la Chișinău a reamintit că depozitul de armament de la Cobasna, din regiunea transnistreană, este cel mai mare din Europa, fiind păzit de ruși.
Aici se află depozitate circa 20.000 de tone de arme și muniție.
Utilizarea acestei resurse - a cărei eventuală explozie ar provoca un dezastru - este luată în calcul de forțele ruse.