Antena 3 CNN Externe O altă boală cumplită amenință Marea Britanie, în plină explozie a cazurilor de variola maimuței

O altă boală cumplită amenință Marea Britanie, în plină explozie a cazurilor de variola maimuței

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:18 22 Iun 2022 Modificat la 19:19 22 Iun 2022

Este vorba despre poliomielită, o afecțiune virală care se răspândește prin tuse și strănut sau prin contactul cu obiecte contaminate cu fecale.

Boala provoacă paralizie permanentă în aproximativ unul din 100 de cazuri iar copiii sunt expuși unui risc mai mare.

Responsabilii sanitari au găsit în probe colectate din canalizarea londoneză urme ale unei variante derivate din vaccin a virusului poliomielitei.

Virusul a fost detectat de mai multe ori între lunile februarie și mai și a continuat să sufere mutații, potrivit Agenției britanice pentru Securitate Sanitară (UKHSA).

Este posibil să existe deja o transmitere comunitară

În acest context, specialiștii spun că este probabil să existe o transmitere comunitară.

Nu există date certe referitoare la felul în care a ajuns virusul în Marea Britanie.

Această țară a fost declarată "liberă de poliomielită" în 2003.

Ultimul caz de infectare pe teritoriul britanic datează din 1984 însă, de atunci, au mai fost semnalate câteva zeci de cazuri "importate".

Specialiști: virusul a suferit mutații

În ceea ce privește situația actuală, se crede că o persoană din străinătate, care a fost vaccinată cu varianta "vie" de vaccin (bazată pe o variantă virală slăbită), a călătorit în Regatul Unit și a eliminat agentul patogen în fecale.

Majoritatea țărilor utilizează vaccin antipoliomielitic bazat pe porțiuni de virus inactivat, însă unele state în curs de dezvoltare încă utilizează varianta "vie".

Chiar dacă încă nu a fost raportat oficial niciun caz de poliomielită, UKHSA crede că e posibil ca virusul să se fi transmis între persoane apropiate din nordul și estul Londrei.

Mostrele de la Londra au provocat îngrijorare și pentru faptul că au relevat două mutații care sugerează că virusul evoluează pe măsură ce se răspândește între gazdele umane.

Poliomielita, ucigașul tăcut

În perioada anilor '40 - '50 din secolul trecut, poliomielita provoca anual paralizia a milioane de copii din întreaga lume.

Numeroase victime ajungeau să fie dependente de aparatele de mecanice de respirat.

Majoritatea celor infectați nu prezintă simptome.

Aproximativ unul din 20 de infectați dezvoltă febră, slăbiciune musculară, dureri de cap, greață și vărsături.

Aproximativ unul din 50 de pacienți ajunge să manifeste dureri musculare severe și rigiditate la nivelul gâtului și al spatelui.

Mai puțin de 1% din cazurile de poliomielita duc la paralizie, iar unul din 10 pacienți paralizați moare.

Alerta de virus poliomielitic vine pe fondul creșterii cazurilor de variola maimuței

Dată fiind vulnerabilitatea celor mici la această afecțiune, părinții sunt îndemnați să se asigure că și-au vaccinat copiii, în contextul în care, din cauza pandemiei de COVID, schemele de imunizare școlară au fost întrerupte.

Se presupune că toți copiii britanici au făcut prima din cele trei doze de vaccin care imunizează și împotriva poliomielitei, dar situația vaccinării în Londra este în urmă față de restul țării, notează Daily Mail.

Alerta sanitară din Londra vine în contextul în care autoritățile britanice se străduiesc să limiteze extinderea cazurilor de variola maimuței, o altă boală virală rară, care până de curând era limitată la zone din vestul și centrul Africii.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole