Antena 3 CNN Externe Boala care ar urma să ucidă 40 de milioane de oameni până în 2050: „Una dintre principalele amenințări la adresa sănătății globale”

Boala care ar urma să ucidă 40 de milioane de oameni până în 2050: „Una dintre principalele amenințări la adresa sănătății globale”

A.I.
2 minute de citit Publicat la 07:00 18 Sep 2024 Modificat la 09:22 18 Sep 2024

Numărul deceselor cauzate de "super-bacteriile" rezistente la medicamente ar urma să crească cu circa 70% până în 2050, anunță CNN, citând un nou studiu publicat în The Lancet.

Estimarea deceselor cauzate de infecțiile rezistente la tratamentul medicamentos ajunge, în mod cumulativ, la peste 39 de milioane din 2025 până în 2050, potrivit sursei citate. 

Organizația Mondială a Sănătății a numit fenomenul drept "una dintre principalele amenințări la adresa sănătății publice și a dezvoltării, la nivel mondial".

"În ceea ce privește prevalența rezistenței anti-microbiene (RAM) și efectele acesteia, ne așteptăm ca situația să se înrăutățească", a declarat autorul principal al studiului, dr. Chris Murray, director al Institutului pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății de la Universitatea din Washington.

"Este necesară o atenție adecvată privind noile antibiotice și gestionarea lor", a adăugat el.

Adulții în vârstă, printre cei mai afectați

Cercetătorii implicați în studiu au analizat decesele și bolile asociate cu rezistența antimicrobiană pentru 22 de agenți patogeni, 84 de combinații agent patogen - medicament și 11 infecții. Cercetarea a luat în calcul 204 țări și teritorii, din 1990 până în 2021.

Aproximativ 520 de milioane de dosare individuale fost incluse în datele analizate.

Specialiștii au constatat că, din 1990 până în 2021, decesele cauzate de RAM au scăzut cu mai mult de 50% în rândul copiilor mai mici de 5 ani, dar au crescut cu peste 80% în rândul adulților de 70 de ani și peste acest prag de vârstă. Potrivit studiului, aceste tendințe vor continua.

"Am avut aceste două tendințe opuse în curs de desfășurare: o scădere a deceselor RAM sub vârsta de 15 ani, în principal datorită vaccinării, programelor de alimentare cu apă și canalizare, dar și datorită succesului unor programe de tratament, și, în paralel, această creștere constantă a numărului de decese peste 50 de ani", a subliniat dr. Murray.

Potrivit acestuia, pe măsură ce îmbătrânesc, adulții pot fi mai susceptibili la infecții grave.

Staphylococcus aureus + antibiotic = combinație letală

Combinația agent patogen - medicament cu cea mai mare dinamică în provocarea de afecțiuni la toate grupurile de vârstă s-a dovedit cea dintre Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) și meticilină, față de care bacteria a dezvoltat rezistență. Pentru această combinație, numărul de decese atribuibile a crescut de la 57.200 în 1990 la 130.000 în 2021.

Folosind modelarea statistică, cercetătorii au produs, de asemenea, estimări ale deceselor și bolilor atribuibile RAM până în anul 2050, în trei scenarii: 1) dacă se menține situația actuală, dacă sunt dezvoltate noi antibiotice puternice pentru a viza agenții patogeni rezistenți și 3) dacă lumea va dispune de o calitate îmbunătățită a asistenței medicale pentru infecții și de un acces mai bun la antibiotice.

Specialiștii au prognozat că, în anul 2050, numărul de decese la nivel mondial ce pot fi puse în mod direct pe seama rezistenței antimicrobiene ar putea ajunge la 1,9 milioane, iar decesele asociate cu rezistența antimicrobiană ar putea ajunge la 8,2 milioane.

Potrivit datelor, regiunile cele mai afectate de RAM sunt Asia de Sud, America Latină și Caraibe și Africa Sub-Sahariană.

Într-un scenariu în care lumea beneficiază de o îngrijire medicală mai bună, 92 de milioane de decese cumulate ar putea fi evitate între 2025 și 2050. 

Iar într-un scenariu în care lumea dispune de medicamente noi, mai puternice, ar putea fi evitate aproximativ 11 milioane de decese cumulate în intervalul menționat, notează CNN.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole