Școala Gimnazială "Mircea Eliade" din Craiova este prima clădire din oraș care are deja un perete verde. Proiectul a fost realizat printr-o tehnologie specială prin care plantele nu afectează peretele clădirii. Grădina verticală vine și cu o serie de avantaje.
[GAL layout="4"]Între acest perete verde şi zidul şcolii circulă un curent de aer astfel încât nu se va crea mucegai, igrasie. Va fi un izolant termic chiar şi fonic. Peretele va avea o formă dinamică vizual tot timpul își va modifica nuanța prin florile plantelor", spune Daniel Badea, constructor.
Peretele va avea o formă dinamica vizual tot timpul își va modifica nuanța prin florile plantelor.
O astfel de practică se regăsește și în Italia de 20 de ani, însă pereții verzi din Craiova sunt construiți prin metode mai avansate.
Proiectul are și o componentă inteligentă. Plantele pot fi supravegheată direct de pe telefonul mobil, cu ajutorul unei aplicații.
"În Italia e foarte bine primit. Avem o realizare chiar de luna trecută. 560 de metri am acoperit o hală unde reciclează gunoi şi era foarte urâtă.
Gestiunea e un pic altfel, avem niște senzori care tot timpul ne va citi umiditatea, temperatura. Eu monitorizez remote, cu telefonul şi mai avem 4 tehnicieni în Italia care tot timpul monitorizează", spune Sandro Dalla Nora, peisagist.
Autoritățile locale speră ca proiectul să fie extins și la clădirile vechi din oraș.
"Am încercat să facem acest proiect pilot în primul rând pentru a le arăta constructorilor că nu este greu, că nu este costisitor.
Aceste plante vor rezista inclusiv pe perioada iernii, la minus 20 de grade. Ne gândim ca în centrul vechi unde există clădiri istorice sau vechi care nu arată foarte bine să-i obligam pe proprietari să facă aceste fațade verzi", spune Lia Olguța Vasilescu, primar Craiova.
Craiova este singurul oraş din România, care are o strategie Green City, ce prevede extinderea spațiilor verzi ale municipalității. Strategia este aplicată și în patru capitale europene.