Antena 3 CNN Externe Blinken merge în Egipt pentru discuții despre eforturile de încetare a focului în Gaza. Nu va vizita și Israelul de această dată

Blinken merge în Egipt pentru discuții despre eforturile de încetare a focului în Gaza. Nu va vizita și Israelul de această dată

de Roxana Mihăiescu    |   

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, speră să avanseze eforturile de a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, precum şi să consolideze legăturile bilaterale cu Cairo, în timpul vizitei de miercuri din Egipt, care are loc pe fondul îngrijorării cu privire la escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu. Este pentru prima dată când Blinken merge în Orientul Mijlociu fără să viziteze Israelul.

Vizita înaltului diplomat american are loc în timp ce regiunea rămâne în stare de alertă ridicată din cauza riscului extinderii războiului din Gaza, în special după ce gruparea militantă Hezbollah a promis să riposteze împotriva Israelului, acuzându-l că a detonat marţi pagerele în Liban.

De asemenea, Antony Blinken va purta discuții cu oficialii egipteni pentru a consolida legăturile bilaterale cu Cairo.

„Pe lângă coprezidarea dialogului strategic, secretarul de stat se va întâlni cu oficiali egipteni pentru a discuta despre eforturile în vederea obţinerii unei încetări a focului în Fâşia Gaza, care să garanteze eliberarea tuturor ostaticilor, să atenueze suferinţa poporului palestinian şi să contribuie la stabilirea unei securităţi regionale mai largi”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller, potrivit CNN.

Este pentru prima dată când Blinken nu va vizita Israelul în această călătorie în Orientul Mijlociu, de când grupul militant palestinian Hamas a declanşat războiul din Gaza în urmă cu aproape un an.

Matthew Miller a declarat că acest lucru se datorează faptului că Washingtonul intenţionează să discute probleme bilaterale cu Egiptul în această călătorie, iar propunerea de încetare a focului în Gaza la care au lucrat SUA şi mediatorii nu este încă gata pentru a fi prezentată Israelului.

Egiptul, alături de Qatar, a fost un intermediar vital în diplomaţia condusă de SUA pentru a pune capăt războiului, transmiţând propuneri şi contrapropuneri între Hamas şi Israel. Washingtonul s-a sprijinit, de asemenea, pe Cairo în eforturile sale de a creşte fluxul de ajutor umanitar către cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza afectaţi de război.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile