Antena 3 CNN Externe Blinken crede că Putin a fost convins de China să nu folosească arme nucleare pe fondul războiului din Ucraina

Blinken crede că Putin a fost convins de China să nu folosească arme nucleare pe fondul războiului din Ucraina

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 11:51 04 Ian 2025 Modificat la 12:05 04 Ian 2025

Este posibil ca China să-l fi convins pe președintele rus Vladimir Putin să nu desfășoare arme nucleare pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat secretarul de stat american demisionar, Antony Blinken, într-un interviu acordat Financial Times (FT) pe 3 ianuarie, potrivit The Kyiv Independent.

Beijingul a apărut ca principalul aliat și susținător financiar al Moscovei, de la invazia la scară largă din februarie 2022, deși China a negat acuzațiile de sprijinire a eforturilor militare ale Rusiei.

Este posibil ca China să își fi exercitat influența asupra Rusiei pentru a interveni atunci când Putin lua în considerare escaladarea nucleară, a declarat Blinken pentru FT.

„Avem motive să credem că China a angajat Rusia și a spus: „Nu mergeți acolo”, a spus el.

„Când vine vorba de arme nucleare, nimic nu este mai grav”

Blinken a declarat că SUA au fost „foarte îngrijorate” deoarece Putin părea să ia în considerare armele nucleare.

„Chiar dacă probabilitatea a trecut de la 5 la 15%, când vine vorba de arme nucleare, nimic nu este mai grav”, a spus el.

Blinken a susținut, de asemenea, că China ar fi putut interveni într-un mod similar după ce SUA au avertizat Beijingul că Putin intenționează să lanseze o armă nucleară în spațiu.

Teama de escaladarea ostilităților cu Rusia, care dispune de arme nucleare, a fost un factor determinant în spatele politicii actualei administrații americane față de Ucraina. Sub președinția lui Joe Biden, Casa Albă a întârziat livrarea anumitor arme și a refuzat permisiunea Kievului de a lansa lovituri în adâncime pe teritoriul Rusiei, invocând „liniile roșii” ale lui Putin.

Putin a început o nouă rundă de amenințări nucleare la sfârșitul lunii noiembrie, după ce Biden a permis Ucrainei să atace unele ținte rusești cu arme cu rază lungă de acțiune fabricate în SUA. Putin a revizuit doctrina nucleară a Rusiei, extinzând criteriile în baza cărora țara poate lansa un atac nuclear.

În ciuda acestor măsuri, surse ale serviciilor de informații americane au declarat că riscul unui atac nuclear rusesc nu a crescut și rămâne improbabil.

Blinken a apărat bilanțul lui Biden privind Rusia și Ucraina, afirmând că Putin a suferit o „înfrângere strategică” și că NATO a devenit mai puternică.

Mandatul lui Biden se încheie la sfârșitul acestei luni, când președintele ales al SUA, Donald Trump, își va prelua funcția pe 20 ianuarie. Senatorul republican Marco Rubio îl va înlocui pe Blinken în funcția de secretar de stat.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole